Kvinnornas egen salong

Sahra Bargadle visar de nyrenoverade lokalerna där salongen för kvinnor ska ligga. Den ska inredas i färgglada tyger från bland annat Livstycket.
Sahra Bargadle visar de nyrenoverade lokalerna där salongen för kvinnor ska ligga. Den ska inredas i färgglada tyger från bland annat Livstycket.
Sahra Bargadle, som startade Tensta kvinnojour, har alltid kämpat för utsatta kvinnor.

Nu vill hon erbjuda kvinnor en fristad med mer betoning på flärd.

I april öppnar hon en hårsalong – endast för kvinnor.

I 16 år har Sahra Bargadle närt idén om att starta en hår- och skönhetssalong för kvinnor. Nu öppnar hon snart sin egen salong vid Hjulsta torg, och hon har särskilt kvinnor som bär slöja i åtanke.

– Det tog ett tag innan min idé accepterades. I början var det mycket motstånd när jag presenterade den: ”man kan inte bara ha en salong för kvinnor, det är diskriminering”. Men på senare år har man börjat förstå att det behövs, säger hon.

När hon fick höra att Einar Mattsson skulle satsa på att rusta upp Hjulsta centrum tog hon genast kontakt och fick äntligen positiv respons på sin tanke om en skönhetssalong.

Förutom att man kan klippa sig och fixa håret, kommer salongen att erbjuda massage och hennamålning. Sahra visar runt i de nyrenoverade lokalerna och berättar hur salongen är tänkt att inredas.

I entrén, som har stora fönster ut mot Hjulsta torg, ska det finnas hårprodukter och skönhetsprodukter till försäljning.

– Olika nationaliteter använder olika slags produkter. Här ska det finnas ansiktskrämer, schampon och annat som passar för alla, berättar Sahra.

Om man ska på fest eller ska gifta sig, så kan man komma och göra sig i ordning på salongen.

– Vi har en dusch så man behöver bara komma in som man är och vara festfin när man går ut härifrån, säger Sahra.

I det största rummet, bakom entrén, ska själva hårsalongen vara. I ett hörn ska hårtvätten finnas och längs en lång sida ska frisörstolarna stå.

I rummet intill, där köket också är, finns plats för en massagebänk.

– Många kvinnor har ont i hela kroppen, då kan massage vara bra. Vi kommer att ha olika slags massage, afrikansk och kanske också thaimassage.

Det kommer bara att vara insyn i entrérummet. De andra rummen kommer att vara skyddade så att alla kvinnor, särskilt de som bär slöja, ska känna sig trygga på salongen.

Under alla år har Sahra jobbat hårt för kvinnor, speciellt för våldsutsatta kvinnor, både i Tensta, Sverige och Somalia, samtidigt som hon har varit ensamstående mamma till tre barn. Salongen är hennes skötebarn, och hon tänker att det är det enda hon ska pyssla med när hon blir pensionär. Och eftersom hon inte har några som helst planer på att lämna Hjulsta, där hon har bott i 21 år, kommer hon att ha nära.

Intill salongen kommer det att starta ett kafé som ett par kvinnor, som faktiskt bor granne med Sahra, ska driva.

– Jag tror att det här kommer att bli en ny samlingsplats för kvinnorna i Hjulsta, de kan komma hit och babbla lite, säger hon.

Fakta

Sahra tänker inte lämna kvinnojouren

Namn: Sahra Bargadle.

Bor: Hjulsta.

Ålder: 46 år.

Familj: Tre barn, en 19-årig dotter och två söner, 17 och 13 år.

Yrke: Grundare och ordförande för Tensta kvinnojour. Driver även ett kafé i Tensta.

Aktuell: Öppnar hår- och skönhetssalong för kvinnor i Hjulsta i april.

Frisörkunskaper: ”Jag kommer att ha anställda, men kommer nog att vara här och fläta hår, det är jag bra på. Jag kan faktiskt klippa också, men det kommer jag inte att göra. Mitt jobb kommer fortfarande att vara på kvinnojouren.”