Ser du den här lådan på stan? Titta in!

Är det här Stockholms minsta galleri?
Är det här Stockholms minsta galleri?
Med ett galleri på hjul vill en arkitektstudent ta konsten till folket. De närmsta veckorna kan du se konstlådan i trakterna runt Östra station.
– Man kan slinka in på väg till jobbet, säger Erika Wolters.

Rör du dig i trakterna kring Östra station den närmsta tiden är chansen stor, eller kanske snarare liten, att du springer in i galleriet på hjul. Det är nämligen inte så stort till ytan, bara 1,5 kvadratmeter, och Erika Wolters tror att det kan vara Stockholms minsta.

– Jag har inte hittat nåt mindre i alla fall, men det kan finnas.

Efter en googling kan Mitt i konstatera att det åtminstone tidigare fanns ett galleri på Söder som bara var en kvadratmeter stort.

Galleriet är, hur som helst, väldigt litet. Det är allt från foto till skulptur och teckning som besökaren kan beskåda vid ett besök, och företrädesvis är konsten skapad av unga och oetablerade konstnärer.

Att gå runt i det lilla galleriet är gratis och den som inte har möjlighet att ta sig in kan stå utanför och kika genom små titthål. Erika Wolters ser den mobila utställningen som ett sätt att nå ut till människor som annars inte hade letat sig till ett galleri eller konstmuseum.

Läs mer: Han driver landets första seriegalleri

Erika Wollters med sitt galleri. Foto: Hugo Wennmyr

– Jag tror att många inte känner sig hemma i de sterila miljöerna med vita väggar. Med tanke på att konst ser ut på så olika vis är det konstigt att den ändå visas upp på nästan samma sätt överallt. Här kan man slinka in på väg till jobbet.

Erika Wolters är student på KTH arkitektur och det mobila galleriet är hennes examensarbete. I början av juni har hon och de övriga avgångseleverna en utställning som är öppen för allmänheten på skolan.