Laleh är störst på Spotify i Botkyrka och Salem

Laleh
"Delar av Some Die Young spelades in i Tullinge där Laleh hade sin studio"
Mapei
Mapei.
Lalehs monsterhit ”Some Die Young”, inspelad i en villa i Tullinge, toppar överlägset Spotify-listan bland artister med koppling till Botkyrka och Salem.
Det visar Lokaltidningen Mitt i:s genomgång av spelningarna på musik­sajten.

Det måste vara något med jorden i Botkyrka och Salem. Eller kanske vattnet. Den ö som heter Södertörn har nämligen gett upphov till en musikhistoria att vara stolt över.

Tretton artister har låtar som spelats över en miljon gånger på Spotify och utöver dem finns kompositörer och artister som hade sin storhetstid när folk fortfarande köpte cd, vinyl eller till och med stenkakor.

Adam Kanyama

Adam Kanyama under en träff med Mitt i på biblioteket i Hallunda. Foto: Mitt i

En av de senaste blommorna ur jordmånen är Norsborgskillen Adam Kanyama vars hitlåt ”Avundsjuka” spelats nästan 5 miljoner gånger på Spotify.

– Det här känns viktigt för det visar att du kan lyckas även när du är från den här sidan av stan, säger Adam Kanyama.

Att hans låt skulle klå Latin Kings som kanske mer än några andra förknippas med Botkyrka kunde han inte drömma om.

Mapei

Mapei från Botkyrka fick internationellt skivkontrakt när hon släppte sin debut. Foto: Mitt i

Men det är fortfarande en bit upp till Mapei (Tumba, Norsborg) vars ”Don’t Wait” spelats 13,9 miljoner gånger, och ett rejält kliv till Aki (Alby) och Laleh som bodde flera år i Tullinge innan hon i höstas flyttade tillbaka till västkusten. Mattias Wachtmeister som jobbat med både Latin Kings och Laleh berättar:

– Delar av Some Die Young spelades in i Tullinge där hon hade sin studio. En del av hennes storhet ligger i att hon är en multiinstrumentalist. Många av hennes låtar är stora i produktionen, men det är ofta hon som gör mycket.