Lär dig skriva av ett proffs

Vill du komma i gång med skrivandet? Kanske till och med tänker ge ut en bok?

Nu ger författaren Viktoria Myrén från ­Rönninge råd till skrivsugna.

Viktoria Myrén debuterade som författare för drygt tre år sedan med romanen ”I en familj finns inga fiender”. För drygt ett år sedan kom uppföljaren ”Iris”, men hon är också journalist och ger regelbundet kurser i kreativt skrivande.

Nu ska hon hålla kurs i det sistnämnda.

– Vi kommer att få lära oss övningar för att komma runt skrivblockeringar. Det är enkla övningar, men de ger snabbt resultat. Både jag och andra författare använder dem, förklarar hon.

Ett tips som hon vill ge till den som vill testa att satsa på skrivandet är att skaffa sig ett sammanhang.

– Starta en skrivargrupp med människor du gillar och har förtroende för eller sök upp ett internetforum.

Om man tappar lusten att skriva föreslår hon att man ska hitta tillbaka genom att gör något inspirerande en timme i veckan bara för sig själv.

– Se en utställning, åk på utflykt, köp penslar, virke, garn som du går i gång på. Ta med dig anteckningsblock och penna.

Ett varva mycket läsning med ingen alls är ett annat knep.

– Läs litteratur som inspirerar och berör på djupet. Men en vecka då och då ska du också stänga av flödet av böcker, tidningar, tv och radio. Du kommer att känna ett enormt skrivsug.

Fakta

Tips för nybörjaren

Gestalta texten. Låt läsaren se med egna ögon vad som händer och dra sina slutsater om karaktären.

I stället för att skriva: ”Han var trött” så visa att han var trött: ”Mannen nickade till, hakan föll ner mot bröstet. Han gned sig i ögonen, gäspade. ”

Trovärdiga karaktärer. Ge dina karaktärer fullständiga liv. Gör en tankekarta över dina karaktärers liv. Låt dem ha själsliga sår, politiska åsikter, yrken, hobbies och ovanor som att äta direkt ur kastrullen eller le när de säger något jobbigt.

Skriv av dig. Rensa bort slagg som står i vägen för din kreativitet. Skriv tre sidor A4 (vad som helst) när du vaknar på morgonen. Sidorna ska inte läsas, i alla fall inte under de första åtta veckorna. Meditation fungerar på samma sätt.

Källa: Viktoria Myrén