Läs lilla K:s favoriter

Nike Hjelm -  en av dina lokala bibliotekarier.
Nike Hjelm - en av dina lokala bibliotekarier.
Barnbibliotekarien Nike Hjelm tipsar om den bästa litteraturen för de yngsta. På bibblan finns båda pusseldeckare och böcker som ställer existensiella frågor som : Vem kör egentligen tåget?
– Ofta blir man förvånad över hur stort utbyte små barn har av litteratur, säger Nike Hjelm.

Textlöst om matsug

Lilla K dimper ner med blöjrumpan i mitt knä. ”Impan!” säger hon uppfodrande. Vi ska läsa Eva Lindströms bok Limpan är sugen – en textlös bilderbok skapad för två- till treåringar, men läst och älskad av alla åldrar. Bibliotekets slitna exemplar har varit de enda att tillgå under några år men nu finns boken i nyutgåva hos En bok för alla. Limpan är en hund som är sugen på korv och gemenskap. Lilla K älskar den. Vi tittar, pekar och pratar. ”Vill du också ha korv?” ”Aaa” ”Vad gör tanten nu, sover hon?” ”Nä, inte ZZZZ.”

Limpan är sugen, text och bild: Eva Lindström. Foto: En bok för alla

Hackspett upptäcker världen – med näbben

Att läsa och samtala om böcker med tvååringar är spännande. Vad har du fastnat för i boken? Vad ser du i bilderna? Ofta blir man förvånad, både över hur mycket en liten människa kan förstå och tolka och över hur stort utbyte små barn har av litteratur.

En annan favorit lilla K har just nu är Lucy Cousins Pick pick pick (Triumf förlag). En berättelse om en liten hackspett som upptäcker världen på det sätt som en liten hackspett gör bäst: genom att picka med näbben på allt den ser. Bokens hårda kartongsidor blir perforerade av små hål, fler och fler för varje uppslag. Roligt både att försöka kika igenom och att känna på.

Pick pick pick av Lucy Cousins. Foto: Triumf förlag

Pusseldeckare för de yngsta

Rut och djungelmössan av Anna Ribbing (Urax förlag) är en pusseldeckare för de yngsta. Ruts mössa är försvunnen och hon måste hitta den. Men hemmet har förvandlats till en djungel. Rut kryper, dyker och lyser med ficklampa, men ingenstans finns mössan…eller? Spännande och dråpligt med vackra illustrationer av Ida Sundin Asp.

Rut och djungelmössan av Anna Ribbing och Ida Sundin Asp. Foto: Urax

Stor litteratur för små

Vem är det som kör? är Ellen Karlssons bilderboksdebut (Urax Förlag). Hon har tidigare skrivit omsorgsfullt utmejslade kapitelböcker för lågstadieåldern, bland annat Snöret fågeln och jag som belönades med Augustpriset 2013. Ett tåg tuffar fram i snabb hastighet. Alla vill åka med. Men tåget kränger och hoppar. Kattens väska trillar ner från hatthyllan och Nallen i restaurangvagnen spiller sin varma choklad. Vem är det som kör det här tåget, undrar alla passagerarna. Ja, vem är det som kör egentligen? Stor litteratur för de yngsta.

Vem är det som kör? av Ellen Karlsson och Monika Forsberg. Foto: Urax