Min lokala hjälte

Lästipset: roman om homosexuella i Vasastan

Sodomsäpplet från 1968 är årets boktips för Stockholmare. Romanen handlar om skam, skuld och hur det var att vara bög i Vasastan på 40-talet.

Hela förra veckan lade Stadsbiblioteket ut ledtrådar för att nyfikna läslusar skulle kunna gissa vilket som skulle bli årets lästips. Men ingen behöver skämmas för att inte ha lyckats lista ut att det blev Bengt Martins Sodomsäpplet från 1968 – en bok som inte direkt nått fram till den breda massan. Inte hitills åtminstone.

Homosexuell på 40-talet

Motiveringen lyder:  ”När Sodomsäpplet kom ut 1968, var det den första skildringen i svensk litteratur av en ung homosexuell man. Vi får följa Joakim Mander och hans upplevelser av att vara homosexuell i Stockholm på 1940-talet, hur det kändes att alltid hamna fel, att förföljas och kränkas.”

Bok i skymundan

Författaren och journalisten Johan Hilton har skrivit ett färskt förord till romanen och i en kommentar på biblioteket sajt säger han:

– …det är en bok som avtäcker en viktig del av vår historia och belyser saker som vi idag tar för givet. En bok som kommit lite i skymundan, paradoxalt nog samtidigt som HBTQ-frågor tagit större plats i debatten. Det gäller förresten hela Bengt Martins författarskap.  Martin skriver om ett förtryck som inte bara skedde utifrån, utan även inifrån sig själv. Något som en segerrusig HBTQ-rörelse förträngt; man har inte velat prata om skam och skuld utan fokuserat på nästa politiska framgång.

 

Under hela 2017 anordnas en rad olika arrangemang som har kopplingar till boken. 

 

Fakta

Första delen i en triologi

Sodomsäpplet är första boken i en trilogi.  I  följande delarna Nejlikmusslan (1969) och Finnas till (1970) fortsätter läsarna följa Joakim Mander. Del tre avslutas med några av de brev som Bengt Martin fick efter att öppet ha framträtt som homosexuell i TV

Förutom böckerna om Joakim Mander skrev Bengt Martin (1933–2010) en svit barn- och ungdomsböcker, som även de utspelar sig i stadsdelen Sibirien i Stockholm. Tillsammans med sin goda vän poeten Sonja Åkesson publicerade de brevväxlingen Vi ses (1975) och 1984 kom Bengt Martins biografi över Sonja Åkesson. Bengt Martin var även skådespelare inom både film och teater.

Källa: Stadsbiblioteket