Låt amaryllisen blomma i vinter

Höst och vinter behöver inte betyda vissna blad och slokande plantor.

I sin nya bok slår Sollentunaförfattaren Susanna Rosén ett slag för vinterblomman amaryllis.

Snart blommar löken!

I alla fall hemma hos Susanna Rosén i Sollentuna. Hon är nämligen galen i amaryllisar. I dagarna landade hennes senaste alster på bokdiskarna – ”Amaryllis: älskad vinterblomma”.

– Det är en lökväxt som berör och den har stor variation i färg och form, säger hon.

Susanna Rosén vet vad hon snackar om. Förutom att ha gett ut 19 böcker är hon också fotograf och biolog. Hon skriver regelbundet om blommor och trädgård för tidningar som Året runt, Sköna hem, Allt om trädgård och Hemmets journal.

– Idén om att göra en bok om amaryllisar har legat på förlaget ett tag och ju mer jag trängde in i ämnet, desto mer spännande blev det. Förr var amaryllis en vår- och vinterblomma som man började driva strax innan jul. Det är först på 1960-talet som den blev den julblomma den är i dag, säger hon.

Susanna Roséns råd är däremot att låta amaryllisen lysa upp tillvaron under hela vinterhalvåret. Anledningen till att amaryllisens fägring är som störst när andra blommor slokar är dess ursprung: Södra halvklotet. Blomman har helt enkelt en omvänd uppfattning om årstiderna och blommar därför när det är sommar på andra sidan jorden.

– Hade den blommat på sommaren tror jag inte att den skulle vara lika älskad, säger Susanna Rosén.

Hennes egen favorit är fjärils-amaryllisen – en smäcker skapelse från Brasiliens södra regnskogar. De skira bladen är ljust gulgröna med strimmor av purpurbrunt.

En annan fördel med amaryllisen – förutom dess skönhet – är att den passar alla.

För den som inte har särskilt stor växtvana går det att köpa färdigdrivna lökar som blommar nästan oavsett hur de hanteras.

För dem med en grönare nyans på fingrarna går det utmärkt att plantera om och driva amaryllisen i blom – år efter år.

– Jag tycker det är lite synd att bara ha amaryllisar till jul. Själv brukar jag välja andra färger än rött och ha dem hela vintern ända fram till våren. De är som liljor i en kruka och blommar när inga andra krukväxer gör det, säger Susanna Rosén.

Fakta

Susannas bästa tips

Efter blomning fortsätter du att sköta den som en vanlig krukväxt, vattna och ge näring.

Den får gärna stå utomhus i skuggigt läge under sommaren.

Ta in den till hösten och låt den vissna ner och vila.

Plantera om denoch börja driva den på nytt.