Hon leder ny teater i ytterstan

Fanfaren i Farsta blir en av tre scener för Kretsteatern, där Sissela Kyle är konstnärlig ledare och chef.
Fanfaren i Farsta blir en av tre scener för Kretsteatern, där Sissela Kyle är konstnärlig ledare och chef.
Sissela Kyle på torget i Farsta. ”Det är så fantastiskt fint här. Jag gillar verkligen det här centrumet”, säger hon.
Sissela Kyle på torget i Farsta. ”Det är så fantastiskt fint här. Jag gillar verkligen det här centrumet”, säger hon.
En turnerande teater – lite som Parkteatern fast för vinterhalvåret. Så beskriver skådespelerskan och teaterchefen Sissela Kyle den nya Kretsteatern som får sina hemmascener i Farsta, Skarpnäck och Vällingby. Premiärföreställningen spelas på Fanfaren i Farsta i januari.

– Med Parkteatern har vi alltid känt ett engagemang, att folk är väldigt glada att vi spelar just där. Men under vinterhalvåret kan det vara ganska tomt på kulturutbud för vuxna på en del platser i ytterstaden. Där tror jag vi kan fylla ett tomrum, säger Sissela Kyle, chef och konstnärlig ledare för både Parkteatern och nya Kretsteatern.

Hon hoppas att fler ska upptäcka och lära sig uppskatta teater som nöjesform när den finns i närområdet.

– Normalt tror det kan finnas flera trösklar för att gå på teater. Var köper man biljetter? Vad ska man ha på sig? Tänk om det är tråkigt? Jag hoppas att det ska kännas lättare när teatern finns där man bor.

Värdscener för Kretsteatern blir Fanfaren i Farsta, Skarpnäcks kulturhus och Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Publiken kommer att kunna se föreställningar ur Stadsteaterns ordinarie utbud – men också helt nya produktioner. Ett exempel är urpremiären den 14 januari med en revy om tryckfrihet: Prata högre, Karin! skriven av Lotta Olsson med anledning av att Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år. Musiken är komponerad av Jojje Wadenius.

Till skillnad från Parkteatern kommer Kretsteaterns föreställningar inte att vara gratis. Men det ska heller inte kosta skjortan att gå dit.

– Vi kommer att hålla nere priserna. Det kommer att vara billigare än en biobiljett, säger Sissela Kyle.

Att valet har fallit på just Farsta, Skarpnäck och Vällingby har bland annat med tillgången på scener att göra. Sissela Kyle hyllar lokalerna i både Farsta och Skarpnäck.

– Fanfaren är en enastående fin lokal och Skarpnäcks kulturhus är också väldigt bra och levande.

Kretsteaterns första säsong sträcker sig från januari till mars. På sikt hoppas Sissela Kyle att teatern ska finnas i fler områden.

– Vi välkomnar fler ställen. Känner man till en lokal som är lämpad får man gärna höra av sig, säger hon.

 

 

 

 

Fakta

Premiär 14 januari

Kretsteatern är en del av Kulturhuset Stadsteatern som kommer att turnera under vinterhalvåret. Första säsongen blir januari-mars 2017.

Värdscener blir Fanfaren i Farsta, Skarpnäcks kulturhus och Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Fler scener kan tillkomma i framtiden.

Premiär blir det 14 januari på Fanfaren i Farsta med tryckfrihetsrevyn Prata högre, Karin!

För hela programmet och biljetter, se www.kulturhusetstadsteatern.se. De första biljetterna släpps 14 november.

 

Källa: Stadsteatern