Lillan gör glaskonst för köken

Huddingekonstnären Lillan Michelin målar på en glasskiva som ska sitta i ett kök.
Huddingekonstnären Lillan Michelin målar på en glasskiva som ska sitta i ett kök.
Huddingebon Lillan ­Michelin har jobbat som konstnär sedan 70-talet och ställt ut runt om i världen.

Nu har hon inlett ett samarbete med ett glasmästeri i Hagsätra.

När glasmästaren Mathias Lilja tog över den gamla anrika firman Hagsätra glas hade han en idé som han trodde skulle få företaget att nischa sig inom glasmästeriet. Han tog kontakt med Huddingekonstnären Lillan Michelin.

– Vi gör ju allt det en glasmästare gör, lagar glaskross och byter ut trasiga butiksrutor. Men det här med glasmålandet är helt klart det roligaste vi gör. Jag tog kontakt med Lillan och hon gillade hela grejen, säger Mathias Lilja.

Inne i en liten målarverkstad i närheten av Hagsätra centrum står en tre meter lång glasskiva. Till den hör några mindre glasskivor som ska monteras i ett kök till en bostad, i stället för kakel. Men först ska Lillan Michelin måla ett sammanhängande konstverk på dem.

– Man måste jobba spegelvänt eftersom glaset ska vändas när det sätts upp i köket, det gäller att hitta en balans. Jag brukar tänka att en bild ska kännas lika harmonisk när den är spegelvänd, det brukar bli bra, säger Lillan Michelin.

När hon blev tillfrågad om att inleda ett samarbete med glasmästeriet fanns det aldrig någon tvekan, berättar hon.

– Jag har ett väldig stort intresse för inredning och de här glasskivorna ska ju vara inredning i någons kök. Men det är väldigt utmanande att måla på glas, det gäller att vara säker på handen, säger Lillan Michelin.

Och idén med konstverk på glas i stället för traditionellt kakel i köket tycks ha väckt ett intresse bland kunderna. Glasmästeriet har redan fått en rad beställningar.

Innan Lillan Michelins glasmålningar monteras i lägenheten kommer de att visas på en utställning i glasmästeriet.

Fakta

Ställt ut i Chicago

Namn: Lillan Michelin.

Bor: Snättringe.

Karriär: Har tidigare ställt ut i bland annat Chicago, på Åland och i Paris. Är representerad i offentliga miljöer, i kommuner och landsting samt i privata samlingar.

Aktuell: Målade glasskivor visas på utställning hos Hagsätra glas, Hagsätra torg 6, till den 22 december.