Lill Lindfors och Anna Blomberg till Täby

Lill Lindfors och Bengan Janson står på Tibble Teater tillsammans i vår.
Lill Lindfors, tillsammans med Bengan Janson, står på Tibble Teater i vår.
Lill Lindfors och Bengan Janson står på Tibble Teater tillsammans i vår.
Bengan Janson, känd från Körslaget, kommer tillsammans med Lill Lindfors till Täby i vår.
Imitatören och komikern Anna Blomberg gästar Täby i vår.
Imitatören och komikern Anna Blomberg gästar Täby i vår.
Två starka kvinnor med glimten i ögat står i centrum denna kulturvår. Först intar imitatören Anna Blomberg Tibble teater. En månad senare står Lill Lindfors på samma scen.
– Det blir en lekfull musikalisk blandning, lovar Lill Lindfors.

Det finns något för nästan alla smaker i vårens kulturutbud, som kanske inte är så stort men brett. Vårens utropstecken är förstås nämnda Anna Blomberg, känd för sina imitationer av Jimmie Åkesson och Elisabeth Höglund.

– Föreställningen med Anna Blomberg på Tibble Teater tycker jag verkligen är en höjdpunkt. Hon är en väldigt duktig komiker, fantastiskt på att gestalta andra personer. Hon gör träffsäkra imitationer och karaktärer. Det har verkligen varit en succéföreställning, så jag tycker det känns jättekul, säger Lina Browall, kulturchef i Täby kommun.

Att Lions club Täby till vårens konsert har lyckats boka Lill Lindfors och Bengan Janson är förstås också en höjdpunkt. Mer än hälften av biljetterna är redan sålda, enligt Lions Lars Ditzinger.

– Vi är ju en ideell förening, så vi får inte riskera några pengar, men vi fick väldigt gott resultat förra året. Då hade vi bokat Robert och Maria Wells och konserthallen var full, ungefär 500 i publiken, och vår förhoppning är att det blir fullt i år också.

Lars Ditzinger berättar att Täby Lions-klubb fyller 60 år i år. Vad kan då passa bättre än att inviga jubileumsåret med Lill Lindfors, som är en Sveriges främsta sångerskor och dessutom rötter i Täby.

Kommer publiken få höra ”Musik skall byggas utav glädje”, som kanske är den låt som du mest förknippas med eller har du tröttnat på den?

– Den brukar jag ofta ha med eller att den i alla fall kommer som extranummer. Jag förväntas göra den. Sedan kommer jag göra lite monologer. Vi får se vad vi ska göra ihop. Bengan är en underbar musiker, han är lagom galen, har en så bra energi och så mycket humor. Han är en fenomenal dragspelare, ett musikaliskt geni, säger Lill Lindfors, som började sin musikaliska scenbana under skoltiden i Täby och ser fram emot att spela på Tibble teater igen.

Täbybor som hade hoppats på lite hårdare svängar eller att några yngre popstjärnor ska landa i Täby har inte mycket att hämta i vår. En del kommer säkert att i alla fall se fram mot Ung Fritids konsert med Farbror Ludwig (se faktarutan) och Summerbreak på Täby torg i mitten på juni.

Brasklappen är förstås att det bara är januari och att det kan hända en del ännu i bokningsväg.

– Jag skulle hemskt gärna vilja att Täbyborna hör av sig om vad de önskar för utbud. Men en dansföreställning skulle jag tycka var roligt, säger kulturchef Lina Browall.

Fakta

Höjdpunkter under kulturvåren i Täby

2/2 2017

Lyrikscenen redo för 1947. Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink berättar om sin bok 1947, som beskriver historiska händelser som påverkar oss än i dag. Boken har blivit nominerad till Augustipriset för bästa fackbok. Plats: Täby huvudbibliotek.

4/2 2017

Lördagslajbans med Den fula ankungen. Teater Tummeliten ger barnföreställningen Den fula ankungen. Barnen får aktivt delta genom att sjunga med och upprepa rim och ramsor. Plats: Näsbyparks bibliotek.

1/2 2017

Hör Farbror Ludwig. Ung Fritid arrangerar en konsert med jazz-fusion-bandet Farbror Ludwig. De andra onsdagarna i februari gästar Fritz Swing Club (8/2), Gloryland All Stars (15/2) och Annika Fehling trio (22/2). För dig som gillar jazz, blues och klassiskt är det onsdagar som gäller hela våren. Plats: Karby gård, Täby kyrkby.

9/2 2017

Tidsresa i Täby. Följ med på en tidsresa genom historiska romaner. Tips på temat Antiken och Rom denna gång. Den 20 april är det istället medeltiden som står i fokus. Plats: Biblioteket, Täby Kyrkby. 

17/2 2017

Filmkväll med Wilhelm Moberg. Wilhelm Moberg är en av Sveriges största författare genom tiderna. Han skrev boken Utvandrarna och sedan en hel serie om svenskarnas emigration till Amerika. Hans böcker har blivit både film och musikal. Denna kväll visas däremot en film som berättar om vem Wilhelm Moberg själv var – ” Wilhelm Moberg – författaren, människan och samhällsdebattören”. Plats: Näsbyparks bibliotek.

18/2 2017

Anna Blombergs värld. Parodier av Anna Blomberg på kändisarna du känner igen, Elisabet Höglund, Jimmie Åkesson, Lill-Babs och Maria Montazami. Plats: Tibble Teater

28/2 2017

Vad är poesi? Poesifabriken vänder sig till barn 9-13 år som vill läsa, experimentera och skriva poesi. Pedagoger och poeter finns på plats den 28 februari för att hjälpa till att måla med orden. Plats: Huvudbiblioteket i Täby

11/3 2017

 

Operan La Traviata i Täby. Under våren direktsänds en handfull operaföreställningar från Metropolitan Opera i New York på Tibble Teater. Först ut är Rusalka redan den 25 februari, älskade La Traviata visas i mitten på mars och senare i vår direktsänds även Odomeneo, Eugen Onegin och Rosenkavaljeren. Plats: Tibble Teater.

18/3 2017

Kviltad kultur på Karby. Vårens utställningar på Karby gård har stor bredd, måleri, fotografi, skulptur, akvarell och textilkonst. Utställningen ”Lapptäcken – inte bara fyrkantiga lappar på farmors vis” går att besöka på Karby gård 18 mars-2 april (främst lördag och söndag). Arrangör är föreningen Runtäcket, som består av tjugo kvinnor som kan massor om kviltning. I slutet av maj ställer esteteleverna på Tibble gymnasium ut här. Plats: Karby Gård, Täby kyrkby.

19/3 2017

Lill Lindfors och Bengan Jansson. Tibbles estetelever värmer upp publiken med Elvis älskade låtskatt. Andra halvan av kvällen äger Lill Lindfors och spelmannen Bengan Jansson. Plats: Tibble Teater.

1/4 2017

Lustiga lördag på biblan. För dig som älskar böcker är det förstås bokloppis på biblan en given höjdpunkt. Denna dag får du möjlighet att köpa böckerna som bibliotekarierna har gallrat ut. Trollkarlen Martin Magic kommer också på besök och Täbyförfattaren Sofia Jarlo läser sin barnbok ”Utan att veta”. Plats: Täby huvudbibliotek.

8/4 2017

Vårsalong i Täby. Vernissagen för vårsalongen med föreningen Täby konstnärer blir den 8 april. Plats: Karby Gård, Täby kyrkby.

23/4 2017

Världsbokens dag. Böcker kan sprida både kunskap och tolerans därför instiftade Unesco Världsbokens dag. Biblioteket uppmärksammar det med sagoläsning i salongen. Plats: Näsbyparks bibliotek

15/5 2017

Allsång för seniorer. När sköna maj kommer är det dags att dra på dansskorna och vässa stämbanden. Det blir både allsång och sällskapsdans denna eftermiddag. Plats: Täby seniorcenter, Biblioteksgången 10, Täby.

4/6 2017

Folkmusik och buskspel. Längtar du efter en festival med glada spelmän, folkmusik och dans med knätofsar istället för dunka dunka och sprit då kanske du ska testa spelmansstämman på Skogsberga gård? Stämman inleds med allspel vid lunchtid och sedan ökar takten med flera gästartister och grupper inom Täby Spelmansgille. Missa inte heller våfflorna och överraskas av spontant buskspel. Plats: Skogsberga Spelmansgård, Täby kyrkby.

Källa: Täby kommun