Livet i förorten enligt Alexi

För Alexi Carpentieri, 23, är livet i förorten allt han vet.

Nu gör han en film som skildrar vardagslivet i Vårby gård, Masmo och Fittja.

– Allt är baserat på människor som jag känner, säger han.

Sedan ett år tillbaka bor Alexi Carpentieri i Vårby gård. Han har blivit lokalkändis tack vare sin bil. På huven står det med stora gröna bokstäver: SNUTEN.

– Jag gillar att min bil får människor att le och att de tycker att den är rolig. Polisen reagerar också och stoppar mig. Men min bil är inte olaglig. Fast mina sirener får jag inte använda, säger Alexi Carpentieri.

Vi träffas i hans lägenhet på Bäckgårdsvägen. I det stora terrariet ligger ormen Lucifer och väntar på mat.

Alexi Carpentieri föddes i Italien, men flyttade till Högdalen han var sex år. Som vuxen flyttade han till Vårberg och sedan ett år har han bott i Vårby gård.

Livet i förorten är allt Alexi Carpentieri vet. Att bo innanför tullarna har aldrig lockat.

– Här hälsar vi på varandra och hjälper varandra. Det finns en gemenskap som bara du som kommer från eller bor i förorten kan förstå. Det påminner mig om Italien, där man pratar med sina grannar och ser efter varandra.

Idén att skildra vardagen i förorten genom film föll sig naturligt, berättar Alexi Carpentieri. Nu i maj ska han börja filma.

– Jag har gjort några kortfilmer tidigare. Men det här den första som är på 90 minuter. Det är underground och jag gör den med små medel. Förhoppningen är att filmen kan visas i Tellus, Bio Rio i Hornstull och Kulturhuset.

Varför en film om förorten?

– Jag tycker inte att förorten får en rättvis bild, utan den utmålas som grå, farlig, förtryckt av religion, ofeministisk och med hatande minoriteter.

Hur vill du skildra den?

– Förorten är vad den är och jag vill visa den positiva och den negativa bilden. Men jag vill inte problematisera den. Filmen baseras på människor som jag känner och på mina egna händelser.

Handlingen utspelar sig i Vårby gård, Masmo och Fittja och ska kretsa kring tre ungdomars vardag.

Bristen på stimulans gör att två tonårskillar bestämmer sig för att begå självmord om en vecka.

– Innan dess tänker de leva ut och tyvärr gör de det genom droger. Det är mörk humor i filmen blandat med surrealistiska inslag. Men slutet kommer vara lyckligt. Jag hatar olyckliga slut.

En stor del av filmen handlar om hur människor innanför tullarna ser på förortsmänniskor.

– I en scen åker innerstadsmänniskor till förorten med en turistbuss för att kolla in området och människorna. Jag kan tänka mig att en del kommer att ta illa upp och kanske tycka att jag utmålar dem som rasister. Men man får göra sin egen tolkning. Det är mycket humor i det allvarliga.

Alexi Carpentieri med sin ”snutbil” som väcker muntra reaktioner när han drar omkring med den i Vårby.

Det finns en ­gemenskap som bara du från förorten kan förstå.Alexi Carpentieri

Fakta

Exotisk dans och blodiga filmer

Namn: Alexi Carpentieri.

Ålder: 23 år.

Bor: Vårby gård.

Familj: Ormen Lucifer.

Aktuell: Ska skildra livet i förorten genom en spelfilm.

Född: I Italien, flyttade till Sverige när han var 6 år.

Kuriosa: Är en filmentusiast som älskar blodiga scener. Alexi Carpentieri har tidigare har jobbat som exotisk dansare utomlands, och han har även jobbat som modell.