Livrustkammarens skatt är nu öppen för alla

En bild från år 1906 då Livrustkammaren huserade i Nordiska museet.
En bild från år 1906 då Livrustkammaren huserade i Nordiska museet.
Anckarströms mask som han bar när han mördade Gustav den III.
Anckarströms mask som han bar när han mördade Gustav den III.
I tio års tid har Livrustkammarens 28 000 glasnegativ scannats in och digitaliserats för allmänheten. Bland alla bilder på bössor och rustningar har några historiska guldkorn dykt upp.

Under tio års tid har 28 000 glasnegativ varsamt plockats upp, tvättats av och scannats in. De har sedan packats in i nya syrafria kuvert med en kort beskrivning om vad de föreställer och sedan skickats till ett hemligt arkiv där de ska förvaras för all framtid.

–  De senaste åren är det framförallt en person som suttit med det här varje dag, han har scannat in omkring 10 000 bilder, säger Karin Nilsson, chef för digitala museet på Livrustkammaren.

Glasnegativ har en hög upplösning men de är också väldigt ömtåliga vilket ledde till att många slutade använda dem när diabilden blev populär 1960-talet. Livrustkammaren bestämde för tio år sedan att scanna in alla negativ för att kunna bevara bilderna bättre men också för att tillgängliggöra bilderna för allmänheten.

– Livrustkammarens samlingar sträcker sig tillbaka till 1600-talet och det är en viktig del av Sveriges historia. Nu behöver man inte sätta fingeravtryck på bilderna för att se dem.

Men det är många bilder, var ska man börja?

– En massa guldkorn har dykt upp. Bland serier med 3000 bilder på bössor, kan det helt plötsligt dyka upp 50 bilder på tyska museer som förstördes under kriget. Eller bilder på hur Gustav den III:s dräkt såg ut innan den restaurerades, säger Karin Nilsson.

Hon säger att bilderna kan spegla hur samhället har sett på sin historia genom åren – vad museer väljer att samla på och vad de vill visa upp.

– Livrustkammaren har varit ganska likt, det är mycket män och mycket rustningar, det vill vi ändra på. Det är viktigt att fråga sig vilken historia som berättas? Är det alltid vinnarens historia? Vi ska få en mer jämställd representation.

Det är Stiftelsen för Föremålsvård i Kiruna som utfört detta metodisk arbete och när Mitt i ringer meddelar arbetsledaren Barbro Ejdeholm att mannen som suttit med att scanna in omkring 10 000 av bilderna är på semester och väntas åter någon gång efter jul.

– Det blev klart i september och han har scannat in omkring 250 – 300 negativ i månaden. Han har verkligen matat på. Nu har han börjat med ett projekt för Armémuseet.

Omkring 10 000 av bilderna finns i nuläget tillgängliga på Livrustkammarens hemsida.