Min lokala hjälte

Så får du ljudboken gratis i lurarna

Reportrar Robin och Anna med samma ljudbok i Storytel respektive Stadsbibliotekets webb.
Reportrar Robin och Anna med samma ljudbok i Storytel och via Stadsbibliotekets webb.
Stockholmarna lyssnar på ljudböcker som aldrig förr. Men många av böckerna går att lyssna på alldeles gratis i mobilen via bibliotekets webb.
Vi gjorde en jämförelse av tjänsterna.

Det råder en ljudbooksboom i Sverige. Förlagen slåss om kunderna. Klart störst är Storytel. Det går så bra att man i somras köpte den anrika förlagsgruppen Norstedts.

För 169 kronor i månaden får kunderna tillgång till tusentals ljudböcker och e-böcker. Men många av dem kan vi Stockholmare lyssna på och läsa alldeles gratis. Allt som behövs är ett lånekort på Stockholms stadsbibliotek.

Varför ska man då betala för det?

– Ja, det kan man fråga sig, säger Katti Hoflin stadsbibliotekarie.

När vi ställde samma fråga till Storytels pressansvarige Tiina Nevala pekade hon på deras stora utbud: 5000 ljudböcker på svenska och ytterligare 29 000 på engelska.

På Storytel hittar man dessutom nyare titlar, som ofta når biblioteket senare på grund av embargo från förlagen.

Men om man nu hittar just den där boken man vill lyssna på biblioteket, vad finns det då för skäl att betala för det hos er?

– I appen finns det en massa bra funktioner, som att man kan man switcha mellan att lyssna och läsa. Jag vet inte hur det funkar på bibblan. Vi har också egenproducerade ljudböcker, som är skrivna just för lyssnas på, säger Tiina Nevala.

Fakta

TEST Storytell vs Stadsbiblioteket

Pris

  • Storytel: 169 kronor i månaden
  • Stadsbiblioteket: Gratis.

Utbud ljudböcker

  • Storytell: 5 000 ljudböcker på svenska.
  • Stadsbiblioteket: 1900 ljudböcker på svenska.

Utbud e-böcker

  • Storytel: 10 000 e-böcker på svenska.
  • Stadsbiblioteket: 14 000 e-böcker på svenska.

Användarvänlighet

  • Storytel: I mobilappen kan man byta mellan att lyssna och läsa, bestämma hastigheten på uppläsningen, ha bokmärken där man slutade lyssna sist och man kan ha obegränsat antal titlar i off-lineläge, så att man kan lyssna på dem även när man inte har tillgång till internet.
  • Stadsbiblioteket: Man lyssnar direkt från bibliotekets webbplats, vilket kräver uppkoppling. Men det funkar att släcka skärmen och lyssna vidare. Man kan inte ladda ner ljudböcker och man får låna max fem ljudböcker eller e-böcker per vecka. Det går inte att välja uppläsningshastighet. Däremot minns tjänsten var du slutade lyssna och återupptar uppspelningen därifrån. Det går också att lägga bokmärken.

LÄS MER:

Ljudböckerna en gökunge för biblioteket