Ljusreklam visar ensamkommandes tankar

Ljusskyltarna har visats runtom i Vallentuna centrum.
Ljusskyltarna har visats runtom i Vallentuna centrum.
Ensamkommande flyktingbarn som bor i Vallentuna deltar i ett konstprojekt med konstnären Aleksandra Stratimirović.

Deras tankar om livet visas på ljusskyltar på offentliga platser i Vallentuna. Konstnären Aleksandra Stratimirović har hämtat inspiration från de ljusskyltar och den ljusreklam som finns överallt idag.

– Jag vill använda det kommersiellas språk i gatubilden för att uppmärksamma de här barnens ohyggliga öde och deras rätt till en hygglig framtid.

Konstverket heter My Light Future och bygger på intervjuer med elever på Optimus, mottagningsskola i Vallentuna för nyanlända elever huvudsakligen från Afghanistan, Somalia och andra krigsdrabbade länder.

Saker som de sagt i intervjuerna har tryckts upp på ljusskyltarna. Dels har de visats i centrala Vallentuna tidigare i november. 1 december flyttar ljusboxarna in i Konstkuben på Kulturhuset för att senare bli en del av en teaterföreställning i vår. Den är ett samarbete mellan Boulevardteatern och Optimus.

Aleksandra Stratimirović, är utbildad vid Konstakademien i Belgrad, Serbien och har senare studerat vid Konstfack och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm med inriktning på ljus.

Hon har bland annat visat sina verk på Guggenheim Museum i New York.