Min lokala hjälte

Loppis extra poppis i norrort

Två söndagar, 260 bilar och kanske upp emot 10 000 besökare.

Sollentunas första bakluckeloppis i slutet av april har alla förutsättningar att bli en folkfest av stora mått.

Söndagarna den 14 och den 21 april blir det backluckeloppis i parkeringsgaraget i Sollentuna centrum. 130 ekipage per helg kommer att ställa upp luckor och dörrar och tillsammans duka upp ett dignande långbord med loppisfynd i olika färger, former och prisklasser.

Arrangör, tillsammans med Sollentuna centrum, är företaget Stockholmsmarknader. De senaste åren har deras loppisar gjort succé runt om i länet, från Täby i norr till Tumba söder. Nu tar de konceptet med loppis från bakluckan till Sollentuna.

– Norrort är loppisvänligt. Det finns en större efterfrågan här jämfört med de södra delarna i länet. Jag vet inte vad det beror på, kanske är det för att det har funnits längre i norrort, säger Maria Wiberg, en av ägarna till Stockholmsmarknader.

Mycket talar för att loppisen i Sollentuna kommer att dra en hel del folk. I vintras arrangerades en minst sagt välbesökt baklucke- loppis i Liljeholmsgallerians parkeringshus i södra Stockholm. Den helgen räknade p-husets automatiska besöksräknare till 10 000 fler besökare än under en vanlig helg.

– När vi började för några år sedan tänke vi att loppisvågen kanske är en fluga, men det blir bara mer och mer populärt. Det är en grej som är här för att stanna, säger Maria Wiberg.

Även på säljsidan är trycket stort. De 100 säljplatser per helg som först annonserades ut gick åt direkt. Arrangörerna lyckades skrapa ihop ytterligare 30 platser per dag, och av dessa finns det – vid den här tidningens pressläggning – ett tiotal kvar den 14 april och ett tjugotal den 21 april.

– Det är roligt att det är ett så högt tryck. Helt sjukt! säger Maria Wiberg.

Fakta

Rullande loppisbord

Stockholmsmarknader har arrangerat bakluckeloppisar i länet i ett par år.

I Tumba, Vällingby, Liljeholmen och Solvalla har man kunnat shoppa direkt från bakluckorna på ett förbokat antal bilar.

I Hågelby, vid Roslagsstoppet och på Täby Galopp har drive in-loppis arrangerats. Där kan man lasta kombin full och svänga förbi utan att boka i förväg.