Loreen vill vara äkta

Loreen ställde sig framför kamerorna när hon var rädd för dem och har hoppat fallskärm trots höjdrädsla. ”Jag gillar inte rädsla. Den sätter käppar i hjulet.”
Loreen ställde sig framför kamerorna när hon var rädd för dem och har hoppat fallskärm trots höjdrädsla. ”Jag gillar inte rädsla. Den sätter käppar i hjulet.”
Vinsten i Eurovision song contest, en miljon sålda singlar av låten ”Euphoria” och 100 miljoner ­visningar på Youtube

För Loreen bevisar framgångarna bara en enda sak: det som är äkta går hem.

Nu släpper hon sitt ­debutalbum.

– Känn er som hemma. Är det ­någon som röker?

Loreen ställer frågan – men hon är inte på jakt efter cigaretter. I stället letar hon efter en tändare till sin rökelsesticka, som ska rensa bort kvarliggande dåliga energier ur hotellrummet.

Hon hittar ingen och vi slår oss ned i soffan, där det serveras kaffe som förgiftar, enligt Loreen. Hon studsar i stället upp och hämtar en påse lapsang souchong.

– Lukta på det här. Det doftar najs, najs, säger hon och håller fram påsen med rökigt svart te.

Det har varit ett hektiskt år för artisten. Efter att ha vunnit Melodifestivalen blev det röstningsrekord med antal tolvpoängare i Eurovision song contest. Enbart i Sverige har hon sålt platina tiofalt, i Europa är över en miljon singlar sålda och på Youtube har låten cirka 100 miljoner visningar.

”Euphoria” gick rakt in i mångas hjärtan. Vad har du i huvudet när du sjunger den?

– Man märker när en sångerska vågar öppna hjärtat. Det är det jag gör. Det är som en bubbla, som jag inte har kontroll över. Det triggas i gång av ljud, ett pianoackord ­eller en gitarr. Då är jag borta, som i meditation. Det är nästan samma state of mind som när man springer eller diskar.

Nu kommer hennes debut­album ”Heal. Texterna handlar om vårt behov av trygghet, svartsjuka, otrohet. Att antingen fastna eller att acceptera, gå vidare och välja den ljusa sidan, ”healing­fasen”.

– Några av mina stories är hjärtskärande. Som låten ”Every time” som handlar om en separation och falsk trygghet, utan att gå in på detaljer. Mycket är väldigt själv­biografiskt, men det måste inte vara något som jag varit med om själv.

Loreen kommer in på ett resonemang om hur vi föds själva och dör själva. Hon säger att hon är ”väldigt andlig”.

– Jag kommer från Marocko. Min släkt är berber, naturmänniskor. De pratar öppet om andlighet, som att någon har en gammal själ, men andligheten är inte kopplad till en religion. Mina föräldrar är liberala muslimer och jag har varit sökare sedan jag var barn.

Redan som liten hade Loreen svårt för segregeringar och var hellre själv än tillhörde en grupp med exempelvis kristna, muslimer eller araber. Hon såg konflikterna och började i stället söka likheter. Under uppväxten upptäckte hon hur lika alla religioner är. Att vårt primitiva behov av trygghet får oss att dela upp oss i grupper.

– Under perioder tyckte jag ”vad konstig jag är”. Jag hade liv omkring mig med sex syskon och släkt, men föredrog ändå att vara ensam, säger Loreen.

Fortfarande kämpar hon för att få bort förutfattade meningar, om exempelvis manligt och kvinnligt.

– Jag är ett skilsmässobarn och det har påverkat mig. Smärtan gör att jag lättare kan förstå, se och känna med andra.

Hur har ditt genombrott påverkat dig?

– Det bevisar bara en sak: När saker är äkta och man går in för något helhjärtat, går det hem. Det har varit en väldigt spännande tid.

Hur har du lyckats hålla fötterna på jorden?

– Jag gillar att vara för mig själv. Och jag är väldigt jordnära, ­precis som mamma. Med en spirituell mamma bråkar man inte om vilka skor man ska ha på sig.

” Man märker när en sångerska ­vågar öppna hjärtat. Det är det jag gör.

Fakta

Hemma där hon lägger sin hatt

Namn: Lorine Zineb Nora Talhaoui.

Ålder: Fyller 29 år i dag.

Bor: ”Där jag lägger min hatt. Right now på Söder.” Född i Åkersberga, uppvuxen i Västerås.

Familj: ”Väldigt stor och varm.”

Tidigare jobb: På kafé, inslagsproducent för tv-program, programledare för TV400.

Aktuell: Nya singeln ”Crying out your name”. Debutalbumet ”Heal” släpps den 24 oktober. Medverkar i invigningskonserten på Friends arena den 27 oktober och på Julgalan 2012 på samma arena i slutet av året.