Love vill bli en ny Labero

Bara 15 år men redan en anlitad magiker. Love Molander använder all sin lediga tid till att öva på konster.
Bara 15 år men redan en anlitad magiker. Love Molander använder all sin lediga tid till att öva på konster.
För ett och ett halvt år sedan började Love Molander att trolla. 15-åringen uppträder ­redan i stora shower och på event.

Nu utökar han sitt övande än mer för att nå en topplacering i kommande SM i trolleri.

Love Molander gör ett korttrick och åskådarna (Lokaltidningen Mitt i:s reporter och fotograf) ser ut som frågetecken. Hur gjorde han?

Han ser nöjd ut. Det är precis det här som Love gillar med att trolla, att lyckas vilseleda sin publik.

– Det är roligt att resa runt och få personer att bli imponerade och skrika till ibland, säger han.

Love hade aldrig någon trolleri­låda som liten. Intresset för trolleri väcktes plötsligt för ett och ett halvt år sedan när han var och såg en show med Joe Labero, en av Sveriges mest kända illusionister. Han tänkte att han själv ville prova och började med att köpa en så kallad försvinnande duk från en trollerihemsida. Han läste instruktionsmanualen och utvecklade sina konster därifrån.

En månad efter att Love hade börjat trolla var han på julfest på sin pappas jobb. Där uppträdde trollkarlen Johan Ståhl, som är tvåa i världen på ”close up”, sådant trolleri som görs på nära håll. Efter föreställningen lärde Johan ut lite taktik till Love.

Just att samtala och utbyta erfarenheter med kollegor är ett bra sätt att utvecklas inom magi, för i Sverige finns det inga trollkarsskolor som det gör i exempelvis Sydkorea och USA. I stället får man läsa böcker, titta på videoklipp, lista ut vad magikerna gör och öva. Det är så man blir bra, menar Love.

– Jag tränar. Tränar, tränar, tränar, tränar och tränar.

Han sitter uppe på nätterna och erkänner att tankarna under skollektionerna lätt hamnar i hur han kan utveckla ett trick. Kollegieblocket fylls med skisser, tankar och planering av utförande.

Tack vare sin pappas breda kontakt­nät började Love att uppträdda förhållandevis snabbt, trots sin korta tid i branschen. Han har fått möjlighet att uppträda på shower, där artister som Helen Sjöholm och Sissela Kyle stod på scen, och därefter har folk hört av sig själva för att boka honom. Nyligen uppträdde han på invigningen av VM i isracing och i påskas stod han på Boulevardteaterns scen med showen ”Unga Magiker”.

Love är också medlem i föreningen Svensk Magisk Cirkel, som bland annat arbetar för att bevara trolleri som konstart och förhindra att konstens hemligheter avslöjas. För att få vara med där måste man hålla viss klass och bli godkänd på ett inträdesprov.

Till dess att Love har gått ut skolan tänker han fortsätta att öva för att bli ännu bättre. Det gäller att utveckla de egenskaper som gör en bra trollkarl.

– Fingerfärdighet krävs. Och man ska ha en scennärvaro, en personlighet och vilja att stå på scen.

Och det är precis det han vill. Så småningom hoppas Love Molander att han blir en av de stora och välkända trollkarlarna, som Joe Labero, Penn & Teller eller Harry Houdini.

Nästa steg är kommande års SM i trolleri, då tänker Love Molander göra en magnifik show. Det är i princip det som all hans fritid går till, att planera akten och att ­träna. Träna, träna och träna.

Fakta

Ska tävla i SM

Namn: Love Molander.

Ålder: 15 år.

Bor: Dalénum, Lidingö.

Familj: Mamma, pappa och storebror.

Sysselsättning: Går i nian på Torsviks skola och trollar. Har bland annat trollat på barnkalas, julshower, invigningen av VM i isracing och i showen ”Unga Magiker” på Boulevardteatern.

Aktuell: Med att utveckla sitt nummer till SM i trolleri 2014.

Fakta

Scentrolleri och close-up – två olika grenar inom magi

Trolleri delas in i två typer av framträdanden, scentrolleri och close-up.

Scentrolleri framförs på en stor scen med större rekvisita. En inriktning är det som kallas illusion, exempelvis när någon ”sågas itu”.

I close-up är publiken nära trollkarlen och rekvisita som exempelvis spelkort och mynt används. En variant på close-up är salongstrolleri, då är publiken lite större och man använder sig exempelvis av dukar, bägare och bollar.

Exempel på kända medlemmar i föreningen Svensk Magisk Cirkel är Conny Ray, Joe Labero, Tobbe Trollkarl, Johnny Lonn, John Houdi, Inge Pedro, Tim Star, Rolfino och Lars-Peter Loeld.

Källa: Svensk Magisk Cirkel