Lovtips: Se det Lidingö som en gång var

Margareta Borgelin i Lidingö museum
Mycket jobb ligger bakom att koka ner Lidingös historia.
lidingö hembygdsförening museum
En passare visade att halva Lidingö låg attraktivt nära Stockholm.
Med ett snöfattigt jullov kan det vara extra kul att roa sig med kultur. På Lidingö museum kan du gå tillbaka ända till istiden i utställningen "Historien om Lidingö".

– Vi har pratat i flera år om att göra den här utställningen. Men det är ett jättestort kunskapsområde som varit svårt att koka ner, säger Margareta Borgelin när Mitt i träffar henne på Lidingö museum.

Sedan november har Lidingö hembygdsförening visat utställningen ”Historien om Lidingö”. Ett namn som lovar mycket. Från istiden när Lidingö låg under vatten går färden genom den första kartan, gårdar från lantbrukssamhället som rustades upp av rika stockholmare, flottbroar, industrier och början av 1900-talets byggboom ändå fram till i dag, när Lidingö står inför både nytt centrum och ny bro.

Utställningen kan även ge tips på var man kan uppleva gamla spår av Lidingö. Till exempel är det nog många som inte känner till att villastaden är så pass bevarad som den är, säger Margeta Borgelin.

– Också att Lidingö har varit en industriort. Men den finns det inte mycket kvar av i dag.

Margareta Borgelin

Margareta Borgelin

Margareta Borgelin är själv född och uppväxt på Lidingö. Men det var först när hon blev pensionär som hon började engagera sig i hembygdsföreningen. Det är ett intensivt år med mycket diskussioner som ligger bakom det urval som nu kan ses i Lidingö museum.

– Meningen är att utställningen ska finnas kvar länge och kompletteras med specialteman som industrier, kommunikationer och konstnärer som bott här till exempel. Lidingös historia är väldigt spännande, säger Margareta Borgelin.

Fakta

Lidingö museum

Öppet: Tisdag, torsdag, lördag och söndag kl 12 – 15

Hittas på: Lejonvägen 26 A – mittemot Coop i centrum

Drivs av: Lidingö hembygdsförening

Källa: Lidingö hembygdsförening