Luktärternas drottning tipsar odlare i Farsta

Cecilia Wingård odlar luktärter i skpnska Rugerup. Föreläser i Farsta bibliotek.
Cecilia Wingård bland sina luktärter hemma i trädgården.
Snart är våren här och många längtar efter att få sätta fingrarna i jorden. Den som vill få inspiration har chans den 20 mars. Då kommer luktärtsdrottningen Cecilia Wingård till Farsta bibliotek.

Cecilia Wingård älskar luktärter. Under de senaste fem åren har hon ägnat all sin vakna tid åt dem, i sin trädgård i skånska Rugerup. Hon odlar över hundra sorter av de färgrika, väldoftande blommorna och ordnar en årlig, välbesökt luktärtsfestival.

– Luktärter är fantastiska. De är lättodlade och passar vårt klimat. Och de  ger blomsterglädje så länge! Man får buketter från midsommar till oktober, från Uppsala och söderut, säger Cecilia Wingård.

Den 20 mars klockan 18.30–20 är hon på plats i Farsta bibliotek. Där ska hon berätta om luktärter, visa bilder och ge tips och råd till odlare.

– Det är ett jättestort ämne, och intresset för luktärter är stort i Sverige. Men samtidigt har mycket kunskap om odling gått förlorad de senaste 40–60 åren. Jag vill jobba upp den kunskapen. Det är ju tråkigt när människor misslyckas med sina odlingar, säger Cecilia Wingård, som nyligen gav ut boken ”Luktärt”.

Under luktärtskvällen öppnar Farsta bibliotek ett litet fröbibliotek, som just nu är under uppbyggnad.

ärter/ärtor i en skål på ett bord.

Ärter är lättodlade.  Foto: Mostphotos

Sedan fortsätter biblioteket sitt odlingstema. Den 25 mars klockan 18–19 ger förodlande kulturvetaren Agneta Magnusson föreläsningen ”Välkommen till ärtlandet.”  Hon berättar om ärternas historia, om olika ärtsorter och ger odlingstips.

Besökarna får också prova att odla och får med sig fröer hem. Ärter är ”världens mest lättodlade”, är det peppande beskedet i bibliotekets inbjudan.