Lustig lördag på biblioteket

Heldagen på biblioteket i Täby centrum har i år flyttats från en torsdag till en lördag. På programmet denna Lustiga lördag finns bland annat en föreställning med Pantomimteatern.

När evenemanget var på en torsdag hette det Tokiga torsdan och förra året räknade bibliotekarien Eva Herrlin till 125 smutsiga kaffe­koppar efteråt.

– Ändå var det ju på en vardag – fast å andra sidan höll dagen på i åtta timmar. Nu på lördag är det helg fast Lustiga lördan är bara fyra timmar. Nu är det ännu mer inriktat på barn. Vi får se hur många koppar det blir i år.

Fikat är gratis precis som allt annat denna dag.

– De som vill se Pantomimteatern kan komma och hämta gratisbiljetter här på biblioteket nu innan, tipsar Eva Herrlin.

Pantomimteaterns föreställning heter lämpligt nog ”Bokstavligt” och handlar om Pytte och hennes mamma som brukar försvinna bakom tidningen under frukosten. Pytte fattar ingenting av det som står där. Men låtsaskompisen Doris hjälper henne att knäcka koden.

Lördagen inleds med invigningen av utställningen ”Profiler i Täby” där kända och okända Täbybor eller förre detta Täbybor porträtteras.

Bilder på dem är tryckta på kanvasdukar.

– Gudrun Schyman och Fredrik Reinfeldt hänger bredvid varandra.

En annan upplevelse denna dag kan vara den ljudvandring som Unga radioteatern gjort. Kommunens kultursekreterare Susanne Olsson vill inte berätta för mycket för att inte förstöra.

– Alla deltagare får en mp3-spelare och hörlurar och sedan får de gå runt i ett nedsläckt rum och göra det som sägs i lurarna.

Under hela dagen säljs utgallrade böcker för tio kronor styck. Den försäljningen kommer att pågå även efter helgen.

Fakta

Det här händer

12.00: Invigning av utställningen ”Profiler i Täby”.

13.00: ”Bokstavligt” med Pantomimteatern.

14.00: Flöjtister från Täby kulturskola spelar.

15.00: Ljudvandring med unga radioteatern.

Dessutom drar försäljningen av utgallrade böcker igång.