Lyssna till barockmusik i Täby kyrka

Monteverdi var också före sin tid. Det är järva klanger, säger Filip Ekstrand.
Innan konserten berättar kyrkomusiker Roland Möhle historien om Monteverdis Mariavesper.
Har du ingen aning om vad teorb, zinka och ärkeluta är?
På söndag kan du höra dessa barockinstrument ljuda genom kyrkorummet i Täby kyrka.
Då framförs Monteverdis berömda Mariavesper där.

Täby kyrka byggdes redan på 1100-talet. Omkring 400 år senare målade Albertus Pictor de berömda tak- och väggmålningarna, bland annat målningen ”Döden spelar schack” som inspirerade Ingmar Bergman till kultscenen i filmen Det sjunde inseglet.

Barockkonsert söndag 24 mars

På söndag framför Tibble Vokalensemble med solister och orkester under dessa valv Claudio Monteverdis berömda Mariavesper.

– Det är tidig barockmusik och mycket sprittande små drillar i både röster och instrument, förklarar Filip Ekstrand, som sjunger i kören.

Filip Ekstrand avslöjar att dessa två mästerverk nu kommer att bindas samman genom tid och rum på ett alldeles speciellt sätt eftersom kyrkomusiker Roland Möhle, som är konsertens dirigent, föddes i Tyskland i grannbyn till Albertus Pictors födelseby.

Trots att Monteverdi skrev sitt verk ungefär som en jobbannons för att framföras i enorma San Marcos-katedralen i Venedig passar musiken perfekt att framföra i Täby kyrka, enligt Filip Ekstrand.

– Det här är musik för en liten mindre lokal och lite mindre publik.

”Monteverdi var också före sin tid. Det är järva klanger”

Filip Ekstrand

Han berättar att solisterna under konserten ibland kommer utnyttja hela kyrkorummet på ett spännande sätt och att orkestern kommer att spela på tidstrogna barockinstrument. Zinka. Ärkeluta. Teorb. Och dessutom är det ”barockstämt”.

– Musiken på den tiden var en halv ton lägre. Vilket gör att vi inte kan använda den vanliga kyrkorgeln utan vi har en hyrt in en liten speciell barockorgel.

Varför var det lägre då?

– Det vet jag inte. Men ställ snarare frågan, varför har det stigit sedan dess? säger Filip Ekstrand och skrattar.

Lite barockhistoria också

Kanske kan dirigent Roland Möhle ge konsertbesökaren svaret även på den gåtan på söndag. Han ska i alla fall ge en introduktion till Claudio Monteverdis Mariavesper och den fascinerande historien bakom och tolkningarna av musiken.

Kanske har en del läsare redan nu listat ut att Mariavesper-konserten framförs just den 24 mars för att det är Jungfru Marie bebådelsedag. Dagen då jungfrun Maria, enligt kristen tradition, fick beskedet av ärkeängeln Gabriel att hon skulle föda Messias brister hon ut i lovsången.

– Jag älskar det här verket. Det är underbar musik. Monteverdi var också före sin tid. Det är djärva klanger, säger Filip Ekstrand.

Fakta

Hårdfakta om årets barockevent i Täby kyrka

Söndag 24 mars kl. 16, Täby kyrka.

Claudio Monteverdis Mariavesper från år 1610.

Tibble vokalensemble, Aino Lund Lavoirpierre, sopran, Hanna Kopra, mezzosopran, Immo Schröder, tenor, Mattias Gunnari, tenor, Stefan Nymark, bas. Instrumentalensemble, Ann Wallström, konsertmästare och Roland Möhle, dirigent

Källa: Täby församling