M sågar lokala klimatfesten

För sjunde året står ­Botkyrka kommun bakom en klimatfest vid Earth Hour.

Men nu tycker Moderaterna att kommunen ska lägga pengarna på annat än ett ”jippo” som tillfälligt ”dövar samvetet”.

Rekordmånga föreningar kommer att engagera sig i Earth Hour på lördag. Under festen i och utanför Tumbascenen får publiken bland annat prova klimatsmart mat, se latinamerikansk och syriansk folkdans och precis som förra året kommer en eldshow att lysa upp under en del av den nedsläckta timmen.

– Vid halv nio kommer Tumbascenen, Xenter men också kommunhuset att vara nedsläckta, säger Jessica Nyberg som leder arrangemanget från kommunens sida.

Förra året kom cirka 100 besökare allt som allt, inklusive representanter för föreningarna.

– Men vi tror på fler i år eftersom föreningarna fått en större roll i att locka folk. Kanske 150 personer, säger Jessica Nyberg.

Nu tycker dock Moderaterna att det är dags att kommunen drar sig ur klimatfesten.

I år kostar den 150 000 kronor att arrangera, exklusive löne­kostnader för kommunens personal. När kommunstyrelsen skulle ta beslut om nya pengar för att stödja festen yrkade partiet på avslag.

– Det finns bättre saker att lägga pengarna och personalens tid på, säger ledamoten Kia Hjelte (M), och fortsätter:

– Jag tror på det goda exemplets makt. Vi skulle till exempel kunna lägga de pengarna och resurserna på att täta läckande fönster i kommunhuset eller på att installera rörelsevakter som gör att lokalerna släcks ned när ingen är där. Det händer titt som tätt att kommunen får påringningar om att det lyser i onödan, säger hon.

I yrkandet kallar M kommunens arrangemang för ett funktionslöst jippo som dövar samvetet för en stund.

Men partiets inställning kritiseras av kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S).

– Att vi står bakom arrangemanget hindrar inte åtgärder i exempelvis fastigheter. Men ­manifestationen påminner om klimathotet. Och om Botkyrka ska nå de högt uppsatta klimatmålen kommunen har så räcker det inte med att bara kommunen agerar. Vi måste få med alla medborgare i arbetet att ställa om till en klimatsmart livsstil. Då är det ­viktigt att vi tar tillvara på engagemanget från föreningarna, säger hon.

Berggren menar att inställningen kan tyda på att M inte tar klimatet på allvar, men det tillbakavisas av Hjelte som ­berättar att partiet ställt sig bakom kommunens tuffa klimatmål.

På lördag kväll är det fest. Berggren planerar att vara där, men Hjelte lär finnas på annan plats.