Magnus Hedman talar ut

Före detta fotbollsproffset Magnus Hedman rannsakar sitt liv i nya boken. ”Har man varit så lågt som jag har varit så är att vakna en seger”, säger Magnus Hedman.
Före detta fotbollsproffset Magnus Hedman rannsakar sitt liv i nya boken. ”Har man varit så lågt som jag har varit så är att vakna en seger”, säger Magnus Hedman.
Skandalomsusade Magnus Hedman gör upp med sig själv en gång för alla.

I sin nya bok avhandlar han sin skam.

– Har man varit så lågt som jag har varit så är att vakna en seger.

I flera år har den före detta så hyllade fotbollsprofilen Magnus Hedman fått löpa skammens gatlopp. Som elitidrottare har han brutit mot absoluta tabun, han har knarkat, missbrukat lugnande medel och dopat sig. Han har dessutom fällts för sexköp.

Han har också haft allt, en landslagskarriär med spel i både VM och EM, en proffskarriär i England och Skottland och mer än gott om pengar.

Och han har fallit.

Hårt. Rakt ner i ensamhet, depression och självmordstankar. Som han själv säger under intervjun:

– Jag var inte vid kanten, jag var halvvägs över kanten.

Det märks att Magnus Hedman är lättad över att få berätta om allt som egentligen låg bakom de svarta rubrikerna. Hans nya bok ”När ljuset släcks” är lika mycket en uppgörelse inåt som utåt.

I förra veckan avlöste intervjuerna varandra och i helgen var det boksignering. Intresset för honom tycks aldrig avstanna, men den här gången vill Magnus Hedman styra skeppet. I mitten av 2011 kom reflektionerna över det som hänt.

– Det känns faktiskt skönt och befriande att få prata om allt det här nu. Jag har säkert haft insikterna om det som varit fel mycket tidigare, jag har bara inte varit modig nog att ta åt mig dem. Mycket av det är väldigt laddat och kan ge en otrolig ångest.

Boken är ju väldigt färsk, den är väldigt nära och nu. Återhämtar du dig fortfarande?

– Det beror lite på hur man väljer att se på saken. Återhämtning, absolut, det har också varit mycket förlåtelse, att förlåta mig själv och framförallt att lära känna mig själv. Jag tänker nog mer nu på att jag växer och lär mig nya saker varje dag. Tidigare har det varit att jag ska nå exakt dit och dit, det har jag inte i dag.

Var hämtar du din energi från i dag?

– Att jag vaknar, att jag mår bra, det är nummer ett. Mina barn betyder såklart väldigt mycket för mig men det är farligt att lägga sin lycka i någon annans händer, någonstans måste jag ta ansvar för mig själv. Har man varit så lågt som jag är att vakna en seger, säger han.

I boken berättar Magnus Hedman om i princip hela sitt liv. Det busas i uppväxtorten Vårby gård, han börjar spela fotboll tidigt och allt mer tid läggs på den kommande karriären. Det blir landskamper och proffskontrakt utomlands, han köper snabba bilar och beställer den dyraste champagnen.

I dag har Magnus Hedman inget jobb – och han lever på lånade pengar.

Nu börjat livets andra halvlek, som han utrycker det i sin bok.

– När jag väl börjar jobba med vad det nu blir så kommer det alltid att finnas en del av mig som inte försvinner, en vinnare, en fighter. Hade jag inte varit det så hade jag inte suttit här i dag.

… och mitt uppe i den.

Fakta

Ärlig mot sig själv

Namn: Magnus Hedman.

Ålder: 39 år.

Familj: Två barn med exfrun Magdalena Graaf. Flickvän.

Bor: Sigtuna. Uppväxt i Huddinge, bodde på Duvbergsvägen i Vårby gård i 14 år.

Gör i dag: Tränar på gym, engagerad i barnens intressen.

Planerar i framtiden: ”Fortsätta vara ärlig och sannings-enlig mot mig själv.”

Aktuell: Med boken ”När ljuset släcks” tillsammans med Gunnar von Sydow (Norstedts).

Karriär: Förstemålvakt i landslaget 1997–2002, har spelat i bland annat AIK, Celtic FC och Chelsea FC. Fick Guldbollen 2000. Har också arbetat som expertkommentator.

Fakta

Foto: neal simpson/scanpix