Mahan är redo för Mello

Mahan Moin fick miljontals fans när hon var med i persiska Idol, trots att kvinnor egentligen inte får uppträda. Den 1 februari ställer hon sig på en ny scen – Melodifestivalens.
Mahan Moin fick miljontals fans när hon var med i persiska Idol, trots att kvinnor egentligen inte får uppträda. Den 1 februari ställer hon sig på en ny scen – Melodifestivalens.
Artisten Mahan.  Foto: Per Kristiansen/svt
Artisten Mahan. Foto: Per Kristiansen/svt
Mahan Moin har gjort en lång resa – både som människa och musiker.

En frikyrkopastors uppmuntran när hon var gömd flykting avgjorde hennes vägval. Och nu är hon framme vid ett av sina drömmål: Melodifestivalen.

Vi är ensamma gäster på kaféet i Trollbäcken. Och Mahan Moin har låtit sig övertalas. Hon ska ge ett litet smakprov på persisk sång.

– Om svensk musik anses vara vemodig är persisk musik vemodig gånger hundra, förklarar hon.

Hon sitter ner och börjar stilla sjunga. Musiken är lugn och klingar mycket riktigt i moll. Men tonerna liksom glider och fastnar inte på de tonintervall våra västerländska öron är vana vid.

– Vi har kvartstoner i den persiska musiken. Det förekommer också i indisk musik, men där finns det ännu fler tonintervall.

Fram till 9 års ålder hade Mahan Moin inte hört något annat än persiska tongångar. Då bodde hon i Iran. MTV fanns inte och tv-stationerna sände ingen västerländsk musik.

– Men det fanns alltid musik hemma. Pappa var sångare och hade en stor publik i staden där vi bodde.

Hennes far var inte bara sångare utan också frispråkig och fick myndigheternas ögon på sig. ­Familjen beslöt sig för att lämna landet, och anlände till Sverige 1991 som politiska flyktingar.

– Men vi fick inte asyl. Däremot fick vi kontakt med Vineyard-kyrkan, och de ville stötta oss.

Familjen fick hjälp att gömma sig. Och kontakten med kyrkan gav Mahan Moin något mer; hennes första kontakt med gospel och soul-musik. Kyrkans amerikanska pastor fick en livsavgörande betydelse.

– Han hörde mig sjunga och sa: ”You have a gift”.

De orden glömde hon inte.

– Men då visste jag inte att musiker var ett yrke.

Efter nio månader upptäcktes familjen.

– Vi placerades i det som kallades X-huset på Karlslunds flyktingförläggning. Där hamnade de som skulle utvisas ur landet.

Men församlingen hade inte glömt familjen och fortsatte att stötta.

– De stod utanför förläggningen med plakat. Sedan anslöt sig ­Iranier i Sverige och andra kyrkor för att stötta oss.

När protesterna också uppmärksammades i media vände lyckan och familjen fick uppehållstillstånd.

De flyttade till Husby och sången fick en allt större plats i Mahans liv. Carola var den stora idolen.

– Jag uppträdde på fria timmen i skolan, och när det var Husby­festival tjatade jag om att få gå upp på scenen och sjunga. De tyckte nog att jag var rätt jobbig.

Vid 19 års ålder uppnådde hon sitt första mål: Att få skivkontrakt ­innan hon slutade gymnasiet.

– Jag var med i en tjejgrupp som hette Adorus. Vi var bland annat förband till Westlife.

Gruppen upplöstes men hon fortsatte att skriva låtar och sjunga. 2011 fick hon chansen att delta i tv-inspelningarna av en persisk variant av Idol.

– Det heter Googoosh music academy efter persiska motsvarigheten till Madonna.

Programmet hade en jätte­publik.

– De sa att det kunde handla om 55 miljoner tittare. Och många av dem fanns i Iran.

Det borde egentligen inte vara möjligt. Kvinnor får inte spela musik och uppträda i Iran. Men programmet spelas in i London och sänds via satellit.

– I Iran är det förbjudet med para­boler. Och ibland gör myndig­heterna razzior, men då skaffar folk bara nya. Dessutom tittar de på livestreaming via internet.

Mahan Moin slutade trea och de miljontals fans som stöttat henne stärkte självförtroendet. Hon blev ännu mer motiverad att satsa på sången. Och nu var det dags att få en stor publik – också i Sverige.

Hon skickade in en låt med ett kärleksbudskap till Melodifestivalen – och blev antagen.

– Den heter Alleo. Man kan beskriva låten som ett träd där grenarna är människor som enas i stammen, där stammen står för styrka, vi, tillsammans, kraft

Fakta

Andas in ånga för att få lenare röst

Namn: Mahan Moin.

Ålder: 31,5 år.

Bor: Tyresö.

Uppväxt: Husby.

Familj: Pojkvän, en bror, tre systrar, mamma och pappa.

Favoritartist: Carola som barn, sedan Aretha Franklin, Nina Simone och The Doors.

Yrke: Artist och låtskrivare. Utbildad personlig tränare.

Favoritövning: Allt som har med ben och rumpa att göra.

Uppladdning. ”Jag gjorde armhävningar, men blev för andfådd. Nu har jag börjat andas in ånga. Det är bra för andningen och så blir man lenare i rösten.”

Aktuell: Deltar i Melodifestivalen 1 februari med låten Aleo som hon skrivit ihop med Anderz Wrethov. Han skrev ”Always” för Azerbajdzjan vid Eurovision song contest 2009 i Moskva.