Malmros tillbaka i Värmland

Den här veckan var det premiär för Ulf Malmros film ”Mammas pojkar”. I mars spelar han in ”Min så kallade pappa” med Michael Nyqvist i huvudrollen.
Den här veckan var det premiär för Ulf Malmros film ”Mammas pojkar”. I mars spelar han in ”Min så kallade pappa” med Michael Nyqvist i huvudrollen.
Två vuxna hårdrockare som bor hemma. En mamma som är präst och gör allt för sina söner. Plus lite kärlek.

Där har du ingredienserna i ”Mammas pojkar” som hade premiär på juldagen.

– Jag är jättestolt över filmen, säger regissören Ulf Malmros.

Redan före premiären av Ulf Malmros nya film har dess titel vållat vissa problem. Anledningen är att det i verkligheten finns ett metalband som heter Nifelheim – som bland annat består av två bröder som älskar hårdrock. De kallades ett tag ”Bröderna hårdrock” efter att ha varit med i en dokumentär på SVT.

Det var också arbetstiteln på Ulf Malmros film, men bröderna i bandet uppskattade inte namnet. Så numera heter den ”­Mammas pojkar”. Ulf Malmros förnekar dessutom att han inspirerats av dokumentären.

– Om jag fått inspiration någonstans ifrån är det i så fall av Anvile-dokumentären (om ett kanadensiskt metalband som trots vikande framgångar aldrig ger upp, reds anm). Men det är snarare en film om curlingföräldrar än om hårdrock. Att curla sina barn är ju i grunden något bra, det handlar om omtanke, men gör man det för mycket står de helt handlingsförlamade när de är vuxna och ­måste till psykakuten vid minsta motgång.

– Fast det här är ju en komedi. Två hårdrocksfantaster får kicken från sina jobb och flyttar hem till sin mamma som är präst.

Varför valde du just hårdrockvärlden?

– Hårdrockare är ofta kompromisslösa och hängivna, jag gillar när människor snöar in på ett ämne och går in för det till 100 procent.

Vad tror du att hårdrockare kommer att tycka om den?

– Kollar man hårdrocksforum verkar det råda delade meningar. En del verkar tycka att den verkar väldigt rolig, andra har redan innan filmen släppts bestämt sig för att bli sårade och inte tycka om den.

Huvudpersonerna i ”Mammas pojkar” är, får man väl säga, inte särskilt häftiga. Men att det skulle bli lyteskomik av en film om förvuxna hårdrockare på landsbygden tycker inte Ulf Malmros.

– Folk på landsbygden tar inte illa upp av mina filmer. De tycker inte att filmerna handlar om dem. Och jag gör ju inte dokumentärer, det handlar inte om att beskriva människor så rättvist så möjligt. En del recensenter ogillar att karaktärerna pratar värmländska, kallar det för ett billigt grepp. Det stör mig väldigt. Om en film utspelar sig i Värmland är det naturligt att huvudpersonerna pratar värmländska, folk gör det i Värmland, det är inget knep för att vara rolig.

Ulf Malmros är mest känd för sina komedier, men just nu arbetar han på en dramafilm, med titeln ”Min så kallade pappa”. Den handlar om en självupptagen skådespelare som försummar sin dotter. Efter en stroke minns han inte längre vem han är och dottern bestämmer sig för att göra honom till den pappa hon alltid velat ha.

– Den bygger på en idé jag fick för flera år sedan. Jag brukar testa idéer på middagar. Om jag ser att det brinner till i ögonen på den jag berättar för vet jag att jag är något på spåret.

Fakta

Går på bio två gånger i veckan

Namn: Ulf Malmros

Ålder: 47 år.

Bor: Vasastan.

Familj: Fru och två söner.

Yrke: Regissör och manusförfattare. Har bland annat gjort filmerna ”Ha ett underbart liv”, ”Den bästa sommaren”, ”Smala Sussie” och ”Bröllopsfotografen”.

Gillar: Film. Ser 350 filmer om året, varav 100 på bio.