Mapei: Det är inte lätt att må bra i Sverige

Mapei
Mapei berättar själv att hon har två sidor: "En trött och en glad".
En ska vara frisk, snygg, ha ett bra jobb, villa, volvo och hund. Men vad händer om den snäva svenska normen inte passar en och fasaden rämnar? Det skildrar artisten Mapei i den nya pjäsen Råttkungen på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby, med premiär i kväll.

Det är långt ifrån första gången hon står på scen – men första gången som hon spelar teater. Artisten Mapei, med hits som Change och Don’t wait, ville utmana sig själv när hon blev tillfrågad om att göra en konsert i Vällingby.

– Jag tänkte, nej, jag vill göra det som man gör på en sådan här scen – spela teater. Jag har alltid velat göra en enkvinnasshow, säger hon när vi träffar henne på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby.

I kväll, fredag, är det dags för Mapei att äntra scenen. Artisten berättar historien om Råttkungen genom monolog, sång, rap och dans.

”Vi svansar efter varandra, ingen vågar sticka ut”

Begreppet råttkung är ett zoologiskt fenomen som sägs uppstå när en grupp råttor fått sina svansar hopsnärjda och därefter lever som i symbios resten av livet.

– Det är en liten referens till samhället, vi svansar efter varandra, ingen vågar sticka ut. Vi är följare och om någon mår dåligt så hyschar man ner det. Om en råtta i råttkungen dör så käkar de övriga upp den. Och om en person mår dåligt i vårt samhälle så käkas den upp av samhället, förklarar Mapei namnvalet.

Huvudpersonen, en kvinna utan namn, kanaliserar flera olika röster som tycker, känner och vill olika saker. Rösterna ömsom trycker ner henne, ömsom säger att hon är fri. Och det går utför för henne, när hon inte längre orkar passa in.

– Det är inte lätt att må bra i Sverige. Det sociala skyddsnätet fungerar, men det är inte alltid det är anpassat till att vara fri och vara sig själv. Man måste följa en viss riktlinje för att allting ska funka, säger Mapei.

Historien baseras delvis på Mapeis egna upplevelser, men hon har också inspirerats av saker som vänner, familj och främlingar som hon mött har gått igenom.

– Jag har mått dåligt för att jag inte har kunnat vara mig själv helt. För man ska passa in, vara frisk och snygg, social och ha ett bra jobb. Om många fler uttryckte sig och utnyttjade till exempel det här kulturhuset, utan att det måste vara perfekt, så skulle allt vara mycket bättre, säger Mapei.

”Om allting ska vara perfekt, så krackelerar allting till slut”

Hon menar att det finns en rädsla för att sticka ut. Jantelagen kanske man också skulle kunna kalla det. Och det finns stora risker om man låter Jantelagen ta över, menar Mapei.

– Den själsliga andan kan dö. Om allting ska vara perfekt, så krackelerar allting till slut. Fasader kan falla ihop och vem är man då?

Svaret är enkelt, menar Mapei.

– Mitt svar är att vara sig själv. Mitt mål är att vara Mapei, säger hon och skrattar.

Fakta

Om Mapei

Namn: Jacqueline Mapei Cummings

Ålder: 33 år

Från: Uppväxt i Providence i USA och Botkyrka.

Karriär: Rappar och sjunger. Släppte singeln Video Vixens 2007. År 2013 gjorde hon comeback med singeln Don’t Wait.

Aktuell: I pjäsen Råttkungen som har premiär i dag, fredag. Föreställningen spelas därefter sex gånger fram till den 24 maj.