Marcus tar första steget

Vår första och största manliga supermodell tävlar nu i ”Let’s dance”. Men att bli fotomodell var aldrig något som Marcus Schenkenberg drömde om under uppväxten.

– Jag var typ Medelsvensson.

Under pressträffen bildas en lång kö bakom supermodellen Marcus Schenkenberg, ”Let’s Dance” längste deltagare med sina 193 centimeter.

Hur går det?

– Det går bra. Absolut. Förhoppningsvis lär jag mig att dansa hyfsat. Jag har alltid velat lära mig dansa klassiskt, säger Marcus som siktar på att vinna danstävlingen.

Får vi se din berömda tvättbräda i ”Let’s Dance”?

– Det är möjligt, men definitivt inte i första programmet. Där är jag finklädd i skjorta och … vad heter det … väst.

Precis som Dolph Lundgren pratar fotomodellen med lätta sche-ljud efter alla år i USA. Även den här dagen är han klädd i svart väst, som visar de bara, kraftiga armarna.

Klädseln har han inte själv valt, säger hans danspartner Maria Bild som står bredvid. Även om Marcus har ett macho utseende är han väldigt snäll, mjuk och omtänksam och köper alltid lunch till henne också, konstaterar Maria.

Hon trodde att Marcus skulle vara en ”latinokille” som gillar rumba och cha-cha, men i stället föredrar han standarddanser som vals och slowfox där mannen håller i sin partner och klär sig i frack.

Hur är din form, Marcus?

– Normalt är jag i bra form. Det är normalt i mitt yrke. Nu känner jag mig lite stel, det kanske är träningsvärk, säger Marcus.

Hemma i New York går han på gym tre dagar i veckan. Den senaste tiden i Stockholm har han dansat fem dagar och tränat en på prins Daniels före detta gym Balance.

Får du vara i fred där?

– Hyfsat. Alla kör med hörlurar och stör inte varandra. Jag går dit för att träna, inte socialisera.

Är du fortfarande singel?

– Maybe, maybe not. Mitt privatliv pratar jag inte så mycket om.

Marcus växte upp i villa i Saltsjö-Duvnäs i Nacka. Pappan var arkitekt och mamman modellbyggare. Uppväxten beskriver han som lugn och harmonisk.

– Mina föräldrar var väldigt liberala. ”Gör som du vill.” Ödmjukheten tror jag att jag har fått från dem. Vara snäll och tro det bästa om folk. Behandla andra som jag själv vill bli behandlad, säger Marcus som har ett kors hängande på bröstet.

Ja, han tror på Gud. Det har han alltid gjort.

– Jag tror att vi är här för att hjälpa och vara bra för varandra. Det har jag jämt känt och levt efter.

Under skoltiden var han en ”typ Medelsvensson”, inte utanför men inte heller den mest populäre.

– Jag blev inte bjuden på de häftigaste festerna.

Varför inte det?

– Jag vet inte. Jag stack inte ut. Jag trivdes i mitten. Ville inte ha för mycket uppmärksamhet, men inte heller bli bortglömd.

Men hur går det ihop med att du blev modell? Hade du drömt om det?

– Nah, inte direkt. Jag ville bli polis eller brandman. Att bli modell är inget som pojkar drömmer om direkt. När tillfället kom tänkte jag ”varför inte prova?”. Sedan gick det ganska bra. Efter Calvin Klein-kampanjen 1991 har jag jobbat varje dag.

Marcus åkte till USA på vinst och förlust. Efter att ha gått treårig ekonomisk linje tyckte föräldrarna att han skulle jobba på bank, men det tyckte Marcus lät ”aptråkigt”.

– Jag ville ut i världen och resa och kände att något skulle hända. Jag åkte i väg med 200 dollar på fickan, siktade på att vara borta ett år och slank in i modell- branschen på ett bananskal.

Det var när Marcus åkte rullskridskor vid Venice Beach 1989, som en fotograf upptäckte honom och tog bilder utan att han visste om det. När Marcus flyttade till Los Angeles gick han upp 15 kilo i muskler på sex månader.

– Då förändrades allting. Jag fick mycket mer uppmärksamhet av tjejer och fick bättre självförtroende.

Fakta

Bor i New York

Namn: Marcus Schenkenberg.

Ålder: 43 år.

Bor: Hotell centralt i Stockholm under tiden han medverkar i ”Let´s Dance”. Bosatt New York sedan 1991. Växte upp i Saltsjö-Duvnäs i Nacka, gick i Duvnäs skola, Skuru skola och gymnasium vid Gullmarsplan.

Familj: Bror, mor, far och gudbarn.

Yrke: Fotomodell, skådespelare.

Aktuell med: Tävlar i programmet Let’s Dance på TV4 som hade premiär i fredags.

Om att skaffa barn: ”Självklart, vid rätt tillfälle med rätt person, men jag har ingen biologisk klocka som tickar.”

Marcus styrkor i ”Let’s Dance”: ”Hållningen och disciplinen. Han har hjärnkoll på tiden, råkoll på sina saker och vill gärna filma mina danssteg”, säger danspartnern Maria Bild.

Marcus Schenkenberg och danspartnern Maria Bild.FOTO: ERIC JOSJÖ/TV4

Marcus Schenkenberg med ett kors hängande runt halsen. Och han tror faktiskt på Gud.FOTO: carlos montecinos