Margareta får energi av färg

Margareta Sjödin framför målningen ”Solvärme”. Den och flera andra verk syns snart på Galleri Adolfsson i Snättringe.
Margareta Sjödin framför målningen ”Solvärme”. Den och flera andra verk syns snart på Galleri Adolfsson i Snättringe.
Hon har varit tv-stjärna och lånat ut sin röst åt Disney-figurer.

Men framför allt är hon konstnär. Hennes färgrika tolkningar av världen har ständigt varit en följeslagare.

Nu visar Margareta Sjödin sina verk i Huddinge.

Det nästan sprakar i hennes tavlor. Vissa har en sorts 3D-effekt, andra ser nästan ut att brinna, ytterligare några drar ner tempot med mer svalkande färger. Tekniken hon använder är hemlig, förklarar hon. Men akvarellkonsten är basen.

De första intrycken är färg och åter färg. Kikar man lite extra så hittar man detaljer i hennes färgrymd: en fågel, en skalbagge, en trollslända. En bok. En fallande (eller flygande?) människa.

Allt omgivet av färg som ger rummet en känsla. Vilken känsla beror på betraktaren, menar Margareta Sjödin.

– Man ska använda allt man har i ryggsäcken, det är erfarenheterna i livet som syns i mina målningar. Färgerna är där för att de ger mig energi, det är också ett uttryck för själslivet. Men man kan uppleva väldigt olika saker när man ser dem, säger hon.

Margareta Sjödin har också en hel del i bagaget. Hon har sysslat med sin konst i 40 år. Hon har också haft en karriär i tv då hon 1969 blev rikskänd genom tv-programmet ”Partaj”. Och hon har jobbat med Povel Ramel. Utöver det har hon gjort röster åt Disneyfigurer och även medverkat i andra tv-program, som ”Go’ kväll”.

Hon bodde i USA i 20 år där hon hade ett galleri för svensk konst i Malibu.

– Målat har jag gjort hela livet och det var det jag sysslade med i Kalifornien. Jag bjöd in svenska konstnärer att ställa ut där så att amerikanerna fick se vår konst.

Det var efter en mycket omfattande och katastrofliknande skogsbrand under 90-talet som hon beslutade att flytta hem. Även här fick konsten en speciell plats i hennes liv.

– Det var en fruktansvärd upplevelse på många sätt. Vi hade pool och fick ta vatten från den för att hjälpa andra, och många skyddade sig också hemma hos oss. Mycket förstördes för oss under branden, men jag gjorde en serie av målningar av branden, det hjälpte mycket, säger hon.

I dag har hon tre döttrar. Två av dem bor kvar i USA, så kopplingen dit är stark. Trots att man kan ana en viss längtan till USA så blir hon kvar i Sverige, förklarar Margareta Sjödin.

– Jag älskar årstiderna här och särskilt vintern är så vacker.

Under fyra dagar, med start och vernissage nu på lördag, kan man se Margareta Sjödins konst på Galleri Adolfsson på Uvvägen i Snättringe.