Martin kan läsa dina tankar

Martin Mendler vet saker om sina åskådare som han inte borde.

– Jag kan läsa av deras minnen, säger han.

Det gav honom segern i kategorin mental magi i SM i trolleri.

– Jag har inte övernaturliga krafter, även om det finns de som tror att jag har det, säger Martin Mendler, som numera kan titulera sig som svensk mästare i mental magi.

Förra året hände precis det, en av åskådarna trodde att Martin Mendler hade övernaturliga krafter och ville rädda honom.

– Han trodde att jag var besatt av djävulen och ville frälsa mig. Men jag visar respekt för dem som drar det så långt, efter ett tag fortsatte jag föreställningen, säger Martin Mendler.

Begreppet mental magi har varit på tapeten de senaste åren, särskilt efter Henrik Fexeus tv-program där han lyckades förvirra var och varannan hemma i sofforna med sina till synes mentala förmågor.

För det är egentligen vad det handlar om – till synes, förklarar Martin Mendler.

– Hemligheten ligger egentligen i att det verkar som om vi har övernaturliga krafter, säger han. När en illusionist sågar itu en dam så ser det verkligt ut, men vi vet att det inte är på riktigt. Men i mental magi blir åskådarna lite mer osäkra.

Martin Mendler blev mästare i mental magi för att han hittade nya sätt att utföra sina tanketricks på.

– Många mentalmagiker brukar be om att man ska tänka på en siffra eller så. Jag ber dem i stället att tänka på ett minne, det blir mycket personligare och en starkare reaktion av det, säger han.

Inte heller här är det riktigt som det verkar, det hela går förstås ut på att manipulera åskådaren till att tro på ett minne. Mer av detaljerna vill han dock inte avslöja.

Vinsten i de svenska mästerskapen i trolleri i år har lett till att Martin Mendler har en väntande föreställning på Intiman som går under namnet ”Han som vet”.

– Showen kommer att summera mycket av det jag gör, åskådaren kommer aldrig att riktigt förstå hur jag kan veta vissa saker. Alla som besöker teatern kommer att medverka på något sätt, lovar Martin Mendler.

Fakta

Jobbar med försäljning

Namn: Martin Mendler.

Ålder: 20 år.

Bor: Huddinge (just nu i Oslo).

Gör: Arbetar deltid som mentalmagiker, är annars försäljare. Vill syssla med magi på heltid.

Favoritmentalist: Derren Brown (England).

Aktuell: Vann i titeln Årets mentalmagiker under SM i trolleri. Show på Intiman i maj.