Martin tillbaka på Edsviksvägen 102

Martin Ekman vid sitt barndomshem på Edsviksvägen i Danderyd.
Martin Ekman vid sitt barndomshem på Edsviksvägen i Danderyd.
Mycket nostalgi i Martin Ekmans text – nu släpper han en låt om sin barndom på Edsviksvägen i Danderyd.
– Man blir mer och mer nostalgisk med åren, säger han.

Framför den gula villan på Edsviksvägen 102 står musikern Martin Ekman och pratar om en stor stenbumling som ligger intill några träd vid sidan av huset.

– Där klättrade vi som barn. Den ser inte mycket ut för världen idag men då kändes den som ett helt berg, säger Martin och fortsätter att berätta anekdoter från 80-talet då han växte upp här.

Jag har testat och gett upp och testat igen

Nu släpper soloartisten en ny singel där lyssnaren tas med till hans barndom. Låten heter Edsviksvägen 102 och är resultatet av ett tio års långt försök att sätta ord på något han värderar högt. Melodin sattes redan i början men formuleringen har tagit sin tid. Nu har han till slut lyckats.

– Jag har testat och gett upp och testat igen, nu äntligen lossnade det, säger han.

Lyssna på Martin Ekmans låt, Edsviksvägen 102 här! (Spotifylänk)

Martin Ekman med en gammal bild på huset han växte upp i. Foto: Åsa Sommarström

Nostalgi i luften

För ett tag sedan gick en klasskompis till Martin bort och gamla Danderydskompisar samlades för att dela med sig av sina minnen. Det blev till en återträff där Martin kände att många saker sammanföll och han hittade pusselbitarna som har saknats för att slutföra sitt livsprojekt, låten Edsviksvägen 102.

– I samband med det som hände lossnade allt. I vissa låtar känner man att det är så bra – om jag bara får till det. Jag hade blivit rädd för låten och fick för mycket respekt för den, det var inget jag ville slarva med.

Personliga texter

I texten beskriver Martin sin upptäckt av världen, leken med sin lillebror och hur fyra hjärtan gick kras när hans föräldrar skiljde sig. Spåren från deras liv finns inristade i husets märg, det såg Martin till. Att skriva texter om sig tycker Martin är ett sätt att visa vem man är. Han tror att det var det som gjorde att hans egna krav på Edsviksvägen 102 var så höga och att han hade svårt att komma vidare.

– Men jäklar vad bra det blev. Så känner jag, att det blev skitbra. Nu väntar jag med spänning med hur den kommer tas emot.

Danderyd är fortfarande hemma

Martin flyttade från Edsviksvägen för 22 år sedan och bor idag i Årsta med sin sambo och fyraåriga dotter. Trots att han idag har byggt ett eget hem med sin nya familj kommer han inte ifrån känslan av att han hör hemma i Danderyd.

– Så fort jag åker igenom Danderyd lägger sig ett lugn över mig. Liksom en känsla av att komma hem som fortfarande finns kvar. Den har till och med stärkts sedan jag själv fick barn.

Blåsten tilltar och Martin drar upp dragkedjan på jackan. Han pekar mot ett grannhus och berättar om hur han och hans kompis fixade en replokal i källaren när de började spela ihop i tidig ålder. Sedan dess har musiken varit i fokus i Martin liv.

– Vi hade en sådan härlig gemenskap här i området. Hade man inget att göra smet man in hos grannen och fikade eller drog ihop ett gäng och lekte på gatan, i skogen eller hemma hos någon. På den tiden var allt på riktigt och vännerna var livet.

Lyssna på Martin Ekmans låt, Edsviksvägen 102 här! (Spotifylänk)

Sedan denna bild togs har det renoverats en del och idag har huset en annan skepnad. Foto: Åsa Sommarström

Fakta

Martin Ekman

Ålder: 40 år.
Bor: Årsta.
Yrke: Musiker och musiklärare på Kärrdalsskolan där han arbetar tre dagar i veckan.
Familj: Sambo och en dotter, Minou 4 år.
Instrument i hemmet: Ett piano och två gitarrer.

På Edsviksvägen 102 hörs förutom Martin och hans kompband Hotellet musikklass 6b1 från Bergtorpsskolan i Täby.