Martina från Gamla stan vann Svenska Fotobokspriset

Uppslag ur Satellite + Circular Wait + Second Nature av Martina Hoogland Ivanow.
Uppslag ur Satellite + Circular Wait + Second Nature av Martina Hoogland Ivanow.
Årets vinnare av det Svenska Fotobokspriset är Martina Hoogland Ivanow från Gamla stan med ateljé på Södermalm.

Hon vinner för sin fotobok med tema gemenskap och isolering.

Fotografen Martina Hoogland Ivanow från Gamla stan har gjort de tre publikationerna Satellite + Circular Wait + Second Nature, vilka föll juryn för det Svenska Fotobokspriset i smaken då de valde henne som 2016 års vinnare.

Juryns motivering till priset: Boken har poetisk täthet och tyngd med en fotografisk personlighet som utmanar vår invanda blick på fotografi, och öppnar för personliga tolkningar. Formgivningens alla val står i dialog med innehållet och skapar en klarhet och skärpa.

– Jag har lagt ned väldigt mycket tid och arbete på det här bokprojektet, så det är extra fint att få det här priset, säger Martina Hoogland Ivanow i ett pressmeddelande.

I serien Circular Wait utforskar Hoogland Ivanow förhållandet mellan människan och naturen. Circular Wait utgår, liksom även Satellite, från en längtan efter det autentiska och vilda som är fundamentalt för många subkulturer, enligt pressmedelandet.

-Titeln anspelar på ett tillstånd av harmoni med naturens cykler men samtidigt också på människans oförmåga att bryta mönster, säger Martina Hoogland Ivanow.

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 för att främja kvalitativ fotoboksutgivning och i årets jury satt bland annat Anders Petersen som också var den första att ta emot priset.