Martina vill väcka läsintresset hos unga

Martina Olsson jobbar som ungdomsbibliotekarie i Upplands-Bro kommun.
Martina Olsson jobbar som ungdomsbibliotekarie i Upplands-Bro kommun.
Martina Olsson, bibliotekarie i Upplands-Bro
Martina Olsson jobbar som ungdomsbibliotekarie i Upplands-Bro kommun.
Martina Olsson vill locka ungdomar till biblioteken i Upplands-Bro. Till hösten har hon startat en skrivarverkstad, och hon hoppas också på att få igång en bokcirkel för unga.

– Jag har två som är intresserade hittills, men jag hoppas att det blir fler. Det är bara att höra av sig till mig eller gå in på biblioteket och säga till att man vill vara med, säger Martina Olsson.

Bokcirkeln är alltså under uppbyggnad, men skrivarverkstaden är redan igång i biblioteket i Bro. Då träffas man en måndag i månaden för att göra kreativa skrivövningar tillsammans.

Martina Olsson, bibliotekarie på Upplands-Bro bibliotek. Här på biblioteket i Kungsängen.

Martina Olsson har jobbat som bibliotekarie i 10 år, men ungdomsbibliotekarie blev hon för ett drygt halvår sedan, i mars 2017. Det innebär att hon styr över vilka böcker som ska köpas in till ungdomssektionen som riktar sig till personer mellan ungefär 13 och 20 år.

– Jag gillar ungdomsböcker, böckerna är ofta väldigt bra. Man kan göra så mycket annat också, som att jobba med skrivarcirkeln till exempel, säger hon.

För arbetet innebär så mycket mer än bara böcker. Martina har till exempel tagit över arbetet från sin företrädare med att jobba med ”Boktrailers” med skolelever. Eleverna läser böcker och ska sedan skriva manus och spela in trailers för böckerna. Hon jobbar också med språkcafé för ungdomar som vill träna på svenska, och ägnar sig åt klassrumsbesök.

– Man måste göra det levande för att väcka intresset, säger Martina.

Fakta

Martina, vilken ungdomsbok...

…är populär att låna just nu?

– ”Eliten”, som är del av den dystopiska bokserien The Selection.

…läser du just nu?

– The hate U give, som handlar om en tjej i USA som lever i ett förortsområde men går i skola i ett finare område i stan, och hur hennes barndomsvän blir skjuten av polis.

…är din favorit?

– En bok jag tycker om är Boktjuven, som utspelar sig i Tyskland under andra världskriget.

Fakta

Det händer på biblioteket

Skrivarsällskapet. Skrivarverkstad för ungdomar mellan 13 och 18 år i Brohuset. En måndag i månaden. Anmälan till martina.olsson@upplands-bro.se

Språkcafé för unga under 20 år. Nästkommande tillfällen är 4 och 18 oktober i Brohuset samt 5 och 19 oktober i Kulturhuset.

Gissa vinnaren av Nobelpriset i litteratur. Lämna in ditt förslag innan den 5 oktober klockan 13 då vinnaren kungörs. Den som gissar rätt har chans att vinna en bok. Biblioteken kommer också lägga fram böcker att låna av Nobelprisvinnaren.

Dyslexivecka. Hela veckan uppmärksammar biblioteken i Bro och Kungsängen dyslexiveckan. Hela veckan finns utställning med lättlästa böcker, talböcker och böcker om dyslexi. Tipsrunda för barn. Torsdag kväll, den 5 oktober, föreläser författaren och läraren Helena Bross som själv har dyslexi i Kulturhuset klockan 18.