Martins värld är helt unik

”Jag får lite panik, jag kanske behöver ta ett litet break och spela tv-spel”, säger Martin om uppmärksamheten.
”Jag får lite panik, jag kanske behöver ta ett litet break och spela tv-spel”, säger Martin om uppmärksamheten.
Den ovanliga sjukdomen som drabbade Martin Antonius som barn hämmade hans kreativitet.

Men med stöd från föräldrarna och en egen stark inspiration från en känd konstnär har han lyckats skapa en helt egen stil.

När Martin Antonius från Skogås var 6 år gammal stod han på ett par skidor för sista gången. Efter det drabbades han av den ovanliga sjukdomen spastisk parapares som slår mot kroppens motorik. Martin fick svårt att både gå och tala.

Men hans föräldrar Ella och Richard Antonius, som båda länge varit aktiva konstnärer, säger att det alltid funnits en stark kreativ drift hos Martin. Han själv ville rita tidigt.

– När jag var liten ville jag så mycket men kunde inte ens rita streckgubbar, det blev för svårt, säger Martin Antonius.

Tidigt upptäckte föräldrarna också att Martin hade ett säreget och originellt bildspråk. När mamma Ella bad Martin att pröva måla ett porträtt av någon blev resultatet oväntat.

– Han hade målat en morot som var nedgrävd i jorden i genomskärning. På marken såg man ett par ben i skor, säger Ella Antonius.

Åren gick, men så plötsligt för tre år sedan inträffade något märkligt. Familjen var på Mallorca, Ella minns dagen de besökte den kände konstnären Joan Mirós museum och ateljé.

– Det gjorde ett enormt intryck på Martin, det gick inte att stoppa honom efter det, han började skissa och måla direkt, säger hon.

Så har det fortsatt. Även om Martin Antonius inte målar på heltid har han på tre år hittat en unik stil. Han har varit med på några utställningar, bland annat på Lyktans kulturförening i Skogås, och på galleri i Krakow, Polen.

– Det Martin gör har ingen gjort förut, man har aldrig sett något liknande. Det gör honom till en väldigt äkta konstnär. Han påverkas inte av något och verken är helt fria från vanliga perspektiv. Det är helt hans värld, säger Ella Antonius.

Och Martin Antonius tavlor säljer. Några har sålts på galleriet Mitteleuropa i Vasastan och en konstsamlare i New York har köpt tre.

Hur känns det att din konst uppmärksammas så här?

– Jag får lite panik, jag kanske behöver ta ett litet break och spela tv-spel, säger Martin Antonius med ett leende.

En av hans egna favoriter är ”Alcudia”. I bilden, som föreställer ett slags strandliv, finns en tydlig berättarglädje. En detalj som pappa Richard reagerade på var den svävande mannen vid havets horisont.

– Han dricker vatten ur ett stort sugrör, säger Martin Antonius med självklarhet.

I hans övriga verk finns samma lekfullhet. Till exempel i bilden där en sax går över till att bli en mun hos en figur.

– Det är en bra grej att ha, en sax som skrattar, säger Martin Antonius.

Nästan genomgående i hans verk är också att det finns en lek med ögon.

– Ögonen är det viktigaste elementen, de gör så att människor kan se, säger Martin Antonius.

Det Martin gör har ingen gjort förut, man har aldrig sett något liknande.Ella Antonius

Fakta

Gillar Joan Miró

Namn: Martin Antonius.

Ålder: 25 år.

Bor: I Skogås.

Familj: Singel. Storebror och mamma och pappa som är födda i Krakow, Polen.

Favoritkonstnärer: Joan Miró och Hieronymus Bosch.

Aktuell: Ställer ut på Mittel­europa i Vasastan till och med den 19 april.