Min lokala hjälte

Matematik finns överallt

Barnen får leka med de kluriga siffrorna i utställningen ”Mattemagi”.
Barnen får leka med de kluriga siffrorna i utställningen ”Mattemagi”.
Utställningen ”Mattemagi” gästar Vallentunasalen i mars. Tanken är att barn ska få uppleva matematik på ett kul sätt.

– Matematiken finns överallt, säger skaparen Anna Ribbing.

Matematiken i skolan var inte så där jättekul minns Anna Ribbing, som skapat utställningen ”Mattemagi” som öppnar i Vallentuna-salen i dag.

Men när hon började jobba med barnutställningen tillsammans med matteläraren Heléne Sandström, föddes fascinationen för ämnet.

– Tänk att man med bara tio siffror kan uttrycka tal som är oändligt stora, säger hon.

Hon ser matematiken som en slags ordning för harmonin i världen. Matematiken finns i de svindlande frågorna om universum och i naturen.

Men siffrorna och matematiken finns också överallt i vardagen utan att man tänker på det. I klockslag, tidtabeller och recept finns matematiken. I musikens rytmer och i ett tapetmönster. Ett fyrkantigt mjölkpaket och en rund boll uttrycker olika genometriska former.

– Matematiken finns överallt, säger Anna Ribbing.

Utställningen som har turnerat runt i landet och är producerad av Folkets hus och parker riktar sig till barn. Syftet är att barnen själva får uppleva det roliga med matematik, genom lek. Det kan handla om att krypa genom en cirkel eller räkna ljusen på den smarriga gräddtårtan.

Alla former, siffror och andra saker i utställningen får man ta på.

– Det blir en mycket starkare upplevelse om man får ta på sakerna, säger Anna Ribbing.

Utställningen visas i Vallentunasalen, intill Vallentuna bibliotek. Den öppnar i dag tisdag och finns kvar mars ut. Fri entré.