Med bara en bas – och Bach

Efter många år i branschen släpper Vallentunabon Christian Spering en något ovanlig soloplatta. En skiva med bara bas.

– Det har varit en utmaning, säger han.

Basen är fundamentet i musiken. Grunden som ofta håller ordning. Ibland får den ta lite mer plats i ett solo eller någon utstickande slinga. Men på Christian Sperings nya skiva Inside Bach är basen allt.

Rytmiska plinkningar med fingrarna blandas med mjuka stråkdrag. På vissa spår hörs Christians andetag tyst i bakgrunden. Ibland får han fram ett mer skärande ljud på strängarna, ibland blir det svängigt.

Christian Spering spelar bitar av Bach på ett annorlunda sätt, blandar in sina egna improvisationer. Bas som enda instrumentet på en skiva, hör inte till vanligheterna.

– Den är inte lika självklar som ett piano som har fler olika toner. Det har varit en utmaning att arbeta fram skivan. En kul upptäcktsfärd, säger han.

För nio år sedan flyttade han till Vallentuna. Familjen började växa, lägenheten inne i Stockholm kändes för trång. Christian ville ut till friska luften och lotten föll på Vallentuna.

Hemma i huset spelar Christian ofta Bach. För sitt eget behov, för att han älskar musiken. Tanken var aldrig att ge ut en skiva.

– Det finns redan så många Bach-skivor, så varför skulle jag göra en till? Men så kände jag att jag ville knyta ihop den musiken med mitt eget arbete. Spela Bach på mitt sätt, säger Christian.

Den 20 oktober släpptes skivan som Christian kallar Inside Bach. Den 1 november spelar han på jazzklubben Fasching i Stockholm. Någon konsert i Vallentuna är inte planerad – ännu.

Fakta

Gillar mat

Namn: Christian Spering

Ålder: 48

Yrke: Musiker

Bor: Vallentuna

Familj: Två barn och en fru

Aktuell: Skivan Inside Bach

Intressen förutom musiken: Familjen, matlagning och löpträning

Har spelat med: Esbjörn Svensson, Bobo Stenson, Lars Jansson, Paul Bley, Kenny Wheeler m.fl