Med en känsla av industri

Den nötta arkiveringsmöbeln i metall kommer från en nedlagd matbutik och kostar flera tusen. ”Det är ­kvalitet, det håller ju. Det bara charmigt att det är snett och vint, säger Hanna Ahlin.
Den nötta arkiveringsmöbeln i metall kommer från en nedlagd matbutik och kostar flera tusen. ”Det är ­kvalitet, det håller ju. Det bara charmigt att det är snett och vint, säger Hanna Ahlin.
Arkiveringsmöbel à la industri.
Arkiveringsmöbel à la industri.
Gamla prylar blir allt ­hetare i våra hem. I butiken Dusty Deco ­säljer möbler från ­ner­lagda industrier som smör. Det mesta importerat.

– Vi svenskar är inte så bra på att spara fina ­saker, säger Edin Kjellverts.

Glöm minimalismen med könlös, avskalad inredning. Nu är det personligt uttryck och gamla prylar som gäller i våra hem. I Sofo-butiken Dusty Deco säljer möbler från nedlagda industrier som smör.

Dörren till den gamla mekaniska verkstaden på Kocksgatan står på vid gavel. I taket hänger ruffiga lampor över rostiga medicinskåp, patinerade posthyllor och arbetsbord från nedlagda fabriker.

– Man märker att folk tycker att det är kul med saker som sticker ut, säger Dusty Decos stylist och inredare Hanna Ahlin och plockar upp en taklampa som lyst upp en ungersk fabrik.

4 500 kronor kostar skönheten.

– Just lampor är något som många är intresserade av. De är lätta att byta ut. Den här är ny, mer rejäl. Folk vill ha lite mer ­grova grejer nu, säger Hanna Ahlin.

Trendspanaren Stefan Nilsson på Trendgruppen spår att industrimöbler kommer att vara fortsatt heta de närmaste åren.

– Det är en tydlig motreaktion mot minimalismen som varit. En reaktion mot den mäklarvita, helt personlösa inredningen med vita väggar, vita soffor, vita kuddar, ­säger Stefan Nilsson.

Men det handlar också om ett återbrukstänk.

– Vi vill använda våra saker igen. Lika mycket handlar det om att visa sin individualitet. Helst vill man hitta en rostig vintagelampa i ett nedlagt verk i ett bruk i mörkaste Dalarna, men det är inte så lätt. Så en del nöjer sig med nyproducerat i stället. Bara känslan är den rätta, säger Stefan Nilsson.

Bakom Dusty Deco står äkta ­paret Edin och Lina Kjellvertz.

Affärsidén är att ständigt förnya sig.

– Det är den eklektiska mixen vi ständigt jagar, en industrilampa blandat med italienska guldlampor, en dansk designstol, en teakmöbel och en supermodern tavla kan ju låta rörigt, men det blir väldigt fint ihop, säger Edin Kjellvertz.

De flesta inköpen görs på marknader och auktioner runt om i Europa. Just nu hittar paret mest saker i Belgien, Holland och Ungern.

I Sverige är industriprylar svårfunna.

– Vi är så himla bra på att återvinna och inte så bra på att spara fina saker. Det lilla av industri som finns här har verkligen fått ett högt värde, speciellt gamla lampor som Triplex och Pefege, säger Edin Kjellvertz.

Dusty Decos ägare Elin och Edin Kjellvertz.

Fakta

Här finns fler industriprylar

Gamla lampor, Almlöfsgatan 3, Östermalm.

Brandstationen, Krukmakargatan 22, Östermalm.

Sjöström antik, Sibyllegatan 45, Östermalm.

Grandpa, Södermannagatan 21, Södermalm.

Grandpa, Fridhemsgatan 43, Kungsholmen.

Kabelverket industrilampor, Aprilgatan 6, Saltsjö-boo.

Överjärva byggnadsvård AB, Överjärva Gård 2, Solna.

Dusty deco, Sibyllegatan 9, Östermalm.