Med ett snack som en poet

Meron Mangasha har bara skrivit fyra texter – någonsin. Ändå har just skrivandet blivit hans stora grej.

Tenstabons talang har fångats upp av stjärnduon Ison & Fille som lät honom vara med på ­deras hyllade album.

I sitt senaste verk ­hyllar han Blå linjen.

När hiphopduon Ison & Fille gav ut sitt hyllade album ”För evigt” förra sommaren, var det Meron Mangashas epilog till ”För evigt” som blev den officiella videon till albumet. I monologen ger han sin bild av förorten och de människor som lever sina liv där och att höra hans berättande röst till dokumentära bilder och musik ger en helt ny dimension till innehållet i texten.

Många av Merons vänner blev förvånade över att han skrev texter. Det blev han själv också.

– Jag visste inte heller att jag var en sådan som skrev. Faktum är att jag bara har skrivit fyra grejer. Någonsin, säger Meron Mangasha.

Även hans andra text ”En väpnad konflikt” har blivit en video. Filmteamet bakom ”För evigt” och beatmakaren Mack Beats som skapat musiken, har fortsatt att jobba med honom och stöttar hans unika konstform som bland annat kan ses på Youtube.

Meron Mangasha har helt klart hittat sitt eget uttryckssätt, men han vet inte riktigt vad han ska kalla sin ordkonst.

– Jag tycker inte riktigt att det går in under spoken word, och jag är inte riktigt redo att kalla mig poet än. Det är Fille som sa att jag snackar på ett skönt sätt och rimmar på vissa ställen och att jag borde kalla det för vad det är, monologer.

Allt började med att han fick i uppgift att skriva ett talmanus på tio minuter när han gick på folkhögskola.

– Jag spolade tillbaka sju, åtta år i tiden och skrev om min uppväxt, om vissa minnen och om kompisar. Under samma tid höll vi på att spela in podradio i Ison och Filles studio, så jag bad Fille att kolla på texten. Han tyckte den var skitgrym, berättar Meron Mangasha.

Lite senare ringde Fille upp Meron och frågade om de kunde ha med hans text på deras nya skiva. Han åkte till studion och spelade in den, men den blev för lång och gick inte att dela upp, så den kom inte med.

– När de skulle göra ”För evigt” ringde Fille upp mig igen och frågade om jag inte kunde skriva något nytt. Han mejlade mig låt­titlarna till skivan. Samma natt kom jag på vad jag skulle göra. Jag matade in alla låttitlarna i en text som jag mejlade tillbaka senare på natten. Det blev epilogen.

Efter ”För evigt” blev Meron uppmuntrad att göra något mer. Det blev ”En väpnad konflikt”, som är något mörkare. Det senaste verket heter ”Blått blod” och är en hyllning till tunnelbanans blå linje, som ska spelas in som video snart.

Meron Mangashas texter har blivit kallade för förortspoesi. Men han vill inte få en stämpel som ­förortspoet:

– Jag vill inte att folk ska se mig som något exotiskt, jag är inte förorten personifierad, utan det finns väldigt många olika individer här ute.

Meron Mangasha tycker att skrivandet är ett bra verktyg om man vill ventilera olika saker. Nästa monolog kommer att vara mer självrannsakande, men han vill inte stressa fram någonting.

Fakta

Studerar portugusisika

Namn: Meron Mangasha.

Ålder: 29 år.

Bor: I Tensta.

Familj: Mamma, pappa, bror.

Yrke: Jobbar som fritidsledare. Pluggar portugisiska på universitetet. Har pluggat media, filosofi, film, marknadsföring. Har sänt podcastradio under ett par år, som gick under namnet ”Menage à tugg”.

Citat från ”Blått blod”: ”Käre Carl Gustaf, jag slickar på ditt bakhuvud och postar ett vykort från valfri förort.”