Med hjärtat på utsidan

Marcus Birro på promenad i hemkvarteren.
Marcus Birro på promenad i hemkvarteren.
På tv, i tidningar, på radio – Marcus Birro är överallt.

Nu är han sidekick åt Malou von Sivers i TV4:s ”Efter tio”.

Men någon bra parti­ledare för Kristdemo­kraterna tror Birro inte att han blivit.

Marcus Birro gav upphov några galna löpsedlar i höstas när han uttalade att han ville ta över Kristdemokraternas partiledarpost.

– Det var ju efter att Göran Hägglund gått ut och sagt att alla som känner sig manade skulle träda fram.

Och Marcus Birro kände sig manad. Han ringde valberedningen och saker och ting hände. Samma dag som han öppet proklamerade att han ville leda Kristdemokraterna blev han sparkad från ­”Kvällsöppet” och ett halvt dygn senare drog han tillbaka sin kandidatur.

Marcus Birro darrar lite på handen när han fattar det tjocka lilla örat på cappuccinokoppen för att ta en sipp. Han tittar upp med lite sorgsna ögon och ett osäkert leende.

– Ibland gör jag rätt och ibland blir det fel, säger han.

När det blir fel rasar näthatarna och glåporden haglar. Och Marcus Birro blir ledsen. Men han har slutat att svara på frågan som många journalister ställer: Varför är du så hatad Birro?

– Det är en väldigt oförskämd fråga. I dag premieras man om man inte visar att man är ledsen och det vill inte jag. Jag tänker fortsätta bli ledsen.

Han är mångfacetterad, känslosam och impulsiv.

– Jag tycker att det är bra att ha kontakt med sitt känsloliv, när jag är ledsen är jag väldigt ledsen och när jag är glad är jag väldigt glad. Jag är egentligen bara en gammal emo-tjej.

Hade du blivit en bra ledare för KD?

– Nej, tror att jag hade blivit en dålig partiledare. Jag är inte tillräckligt smart. Jag har en ­liten hjärna, men ett stort hjärta. Fast det är klart, jag var ju med och vann ”På spåret”, då måste man ju kunna något. Fast det var mest Johanna ­Kol­jonen som vann, säger han.

Samma dag som Marcus Birro fick sparken från ”Kvällsöppet” ringde Tomas Mattson, chefredaktör på Expressen, och erbjöd honom en webbshow – ”Birros bord”.

Jobben fortsatte att strömma in. I november ringde Malou von Sivers och frågade om Marcus Birro ville bli hennes sidekick på måndagar i programmet ”Efter tio”.

Vips var han tillbaka. Nu sitter han där på måndagar och trivs.

– Jag har stor respekt för Malou och det är en väldigt bra och ambitiös redaktion.

Marcus Birro har levt ett liv som alkoholist, men har varit nykter sedan 2005.

– Jag höll på att supa ihjäl mig, men jag kommer ändå ihåg allt. Att skriva blir ett sätt att få ur sig allt, säger han.

För tillfället håller han på och skriver en bok om sig själv, med anledning av att han släppte sin första bok för 20 år sedan och i sommar fyller 40 år.

Marcus Birro är en sökare. Och när han sökte var det katolicismen han fann. På internet utmålas han som abortmotståndare.

– Vilket är helt absurt. Jag har problematiserat frågan, men man har inte velat lyssna på mig, säger han.

Hans pappa är italienare, vaktmästare, ateist och bor i ett kollektiv i Göteborg. Hans mamma är chef inom hemvården i Uddevalla och omgift tre gånger.

Varför började du skriva?

– Det är ett sorts kall, nedärvt från början. Jag skrev skilsmässodikter innan jag ens hade hånglat.

Han säger att det gäller att sätta sig ner varje dag och skriva.

– Man kan inte gå runt i slängkappa, dricka rödvin och ragga servitriser genom att skriva dikter på servetter, man måste arbeta också.

Fakta

Lillebror som hade komplex

Namn: Marcus Birro.

Ålder: 39 (snart 40).

Bor: Vid Hornstull.

Familj: Frun Jonna och barnen Milo, 3, och Mimmi, 1.

Aktuell: Sidekick till Malou von Sivers i ”Efter tio” på TV4, Skriver en bok om sig själv, har en webbshow och sitter i TV4-sportens soffa.

Brodern: När Marcus var yngre hade han komplex gentemot sin sex år äldre bror, manusförfattaren Peter Birro. ”Jag och min bror gjorde allt tillsammans under 10–15 år. Skrev ihop och festade ihop. Sedan skrev han en serie som blev väldigt känd som hette ’Hammarkullen’. Där skildes våra vägar.” I dag arbetar dock bröderna tillsammans igen och skriver just nu en dramaserie för SVT.