Med konsten som segel

Ashna Ahmed Dawlat med sin egen favoritmålning som föreställer den kurdiska revolutionen.
Ashna Ahmed Dawlat med sin egen favoritmålning som föreställer den kurdiska revolutionen.
Krigsminnen, missfall, obotliga sjukdomar – och en oändlig energi.

Konsten har räddat Ashna Ahmed Dawlat i svåra situationer.

Nu har hennes passion mynnat ut i en utställning i Husby konsthall där 13 arabiska konstnärer bjudits in.

Ashna Ahmed Dawlat har ont. Hon har nyss blivit utskriven från sjukhuset efter en operation. Nu har hon en ny höftkula, som hon sakta men säkert kan använda mer och mer. Hemma i villan i Jakobsberg har hon fått olika hjälpmedel.

En rullstol står i hallen, men när Lokaltidningen Mitt i kommer på besök klarar hon sig utan den och tar sig fram med hjälp av en rullator. Trots smärtan har hennes engagemang inte dämpats.

– Folk brukar säga att det är något magiskt över min energi, och de undrar hur jag hinner med allt.

I irakiska Kurdistan där hon kommer ifrån, arbetade hon som bildlärare. När hon kom till Sverige 1994 fortsatte hon som bildlärare, men var tvungen att sjukskriva sig. Till slut fick hon välja mellan att bli sjukpensionär eller byta yrke. Då utbildade hon sig till ingenjör i stället, och i dag arbetar hon som VA-ingenjör och ägnar fritiden åt konsten.

Hennes egen konst hänger överallt på väggarna. Ashna målar i olika tekniker, beroende på vad hon känner för. Just nu är hon inne på att måla på glas.

Hon brukar säga att hon har ett biologiskt barn, men att tavlorna också är som hennes barn. Sonen Shad, som är i dag är 9 år, föddes för tidigt, i vecka 24. Hon fick honom efter fem missfall och att han föddes och överlevde är ett mirakel, säger hon.

Både höftskadan och svårigheten att få barn är en skada från hemlandet, berättar hon. När hon som ung lärarstudent praktiserade ute i byarna gick hon en dag ut på en äng. Det var en varm dag och hon hade en kjol på sig. Vad hon inte visste var att ängen var full av giftiga kemikalier från kemiska bomber. Ashna är övertygad att ämnena satte sig i hennes kropp.

– Det har gett mig många men, bland annat har jag blivit benskör och fått artros. Många andra kvinnor från mitt hemland har vittnat om samma problem med att skaffa barn.

Hon berättar att hon bearbetar sina upplevelser och svårigheter genom att uttrycka sig i konsten.

Förutom det egna måleriet har hon alltid massor av projekt på gång. Ashna säger att hon inte kan ta det lugnt.

– Då mår jag dåligt. Särskilt konsten har hjälpt mig i svåra stunder.

Ashna brinner för att integrera konstnärer från hela världen. I lördags var det vernissage på utställningen ”Segel mot norr” på Husby konsthall där 13 arabiska konstnärer ställer ut. Det är Ashna Ahmed Dawlat som har bjudit in konstnärerna, och hon är spindeln i nätet i projektet.

Förutom utställningen, som visas i två veckor, hålls olika seminarier och workshops. Tanken är att integrera svenska konstnärer med konstnärer från hela världen. Den här gången ställer inte Aschna ut sin egen konst.

Nästa år planerar hon dock att genomföra ett konstprojekt för välgörenhet i irakiska Kurdistan.

– Då kommer jag att ställa ut mina egna tavlor, säger hon.

Fakta

Utställningen ”Segel mot norr”

Den 1430 april visas utställningen ”Segel mot norr” på Husby konsthall. 13 arabiska konstnärer ställer ut i olika tekniker:

Mohmed Atig och Hissa Kalla, Qatar.

Jaffar Al Orabibi och Nabeela Al Khayer, Bahrain.

Jasim Zaman och Fatimah Al Nemer, Saudiarabien.

Samar Al Bader och May A. Al saad, Kuwait.

Saba Hamza och Kadhum Al-Dakhil, Irak.

Alia Ali Al Farsi och Moosa Omar, Oman.

Karima Al Shomely, Förenade arabemiraten.

Husby konst- och hantverksförening