Med tv-team i hälarna

I höst och vinter blir ­Haningepoliserna Jacob Höglund och Daniel Edlund kändisar i tv-rutan.

”112 – på liv och död” följer de två polisernas vardag på fältet.

– Många har nog en bild av vårt arbete som inte stämmer, säger ­Daniel Edlund.

Den åttonde säsongen av Sjuans ”112 – på liv och död” har marknadsförts hårt i sommar och när programmet nu börjat sändas så kommer säkert många Haningebor att känna igen både sina hemområden och två polisansikten.

Jacob Höglund, 31, och Daniel Edlund, 38, har i flera år jobbat i Haningepolisens yttre tjänst och i höst och vinter blir de några av huvudpersonerna i serien.

Det är tyst och tomt på stationen när Lokaltidningen Mitt i träffar de två poliserna en sen eftermiddag. Bara något enstaka kontor är upptänt. Daniel har jobbat klart, medan Jacob precis ska börja nattskiftet.

Det har varit en ovanlig sommar för de två, stressigare än vanligt, på mer än ett sätt. 112-teamet har följt Jacob Höglund under fyra veckor och Daniel Edlund under ett par helger.

Intresset var svalt bland kollegorna när polisstationen i början av året fick frågan om produktionsbolaget fick följa några poliser, men Jacob och Daniel nappade.

– Jag ville ge det en chans, det lät spännande. I början var man stel och vågade inte prata framför kameran, men man vande sig, säger Jacob Höglund, som syns mest senare under säsongen.

Men redan nu har man fått se hur Daniel Edlund med kollegor rycker ut till centrala Handen och griper ett aggressivt gäng som ska ha jagat några andra med stora köksknivar. Väl på plats försöker en gripen att skalla en polis.

– Att vi stöter på någon med kniv eller skyddsväst kan ju verka lite dramatiskt och det är inget roligt jobb att åka på, även om händelsen inte var något jag funderade på särskilt länge. Mycket av det som filmats är vardagssituationer för oss, ungdomsärenden med alkohol eller narkotika, och det var därför jag ville vara med. Att visa hur jobbet egentligen ser ut, säger Daniel Edlund.

Rösterna har förvrängts och ansiktena maskats bland personerna som medverkar.

Men att ha med sig ett tv-team har inte varit helt okomplicerat. Vissa har reagerat starkt och flera gånger har man fått avbryta inspelningen.

– Småtjafsigt har det blivit ­ibland och jag har fått be tv-teamet att backa ibland. Jag förstår självklart att man blir tveksam när en kamera filmar våra ingripanden. Vid ett tillfälle började en man att hota kvinnan som filmade. Vi var tvungna att brotta ner honom och sätta på handbojor. Men oftast har folk inte haft några problem när vi förklarat vad det handlar om, säger Jacob.

Det blir även personligt när ­kamerorna fångar poliserna mellan jobben.

– Vi är inte robotar, vi kan också bli arga, ledsna och förbannade i jobbet. När små barn far illa är det inget som man bara släpper och jag hoppas att serien kan visa att det finns en person bakom personen, säger Jacob Höglund.

Helena Hanberger, exekutiv producent för ”112 – På liv och död”, är imponerad av Jacob, ­Daniel och alla andra som ställt upp i serien.

– Vi vill visa att Södertörns­polisen gör ett viktigt jobb som gör skillnad, säger hon.

Jacob och Daniel har fått frågan om de även kommande säsong kan medverka i serien.

– Intervjuerna tar mycket tid och vi är kort om folk. Men jag har öppnat för att ta upp det i vinter igen, säger Jacob Höglund.

Daniel Edlund, chef för Haningepolisens riktade grupp, och Jacob Höglund, biträdande gruppchef i Brandbergen, har haft ett ovanligt jobbår.

Ett dramatiskt ingripande utanför Handenterminalen.

Fakta

112 – på liv och död har sänts i 200 avsnitt

Långköraren ”112 – På liv och död” har snart sänts i 200 avsnitt och är fortfarande ett av Sjuans mest populära program. Årets premiäravsnitt i februari sågs av 320 000 tittare.

Den åttonde säsongen sänds i 36 delar och följer svenska poliser, brandmän och ambulanssjuksköterskor i deras vardag. ”Starka känslor, spänning och snabba beslut blandas med humor, värme och hopp om att hinna fram i tid för att kunna rädda liv och förhindra brott.”

I höst är det fokus på sex Södertörnspoliser.

Säsongen visas i höst och vinter mellan måndag-onsdag på Sjuan och på TV4 Play.

Källa: TV4-gruppen