De ska prata medeltidskäk och kokböcker för kungar

Sven Isaksson och Richard Tellström ska prata i Stadsbiblioteket.
Sven Isaksson och Richard Tellström ska prata i Stadsbiblioteket.
Vill du veta vad människorna lagade till middag på medeltiden? På tisdag kommer forskaren Sven Isaksson tillsammans med bland annat Richard Tellström, känd från Historieätarna, att prata om matlagning från 1200-talet och framåt på Stadsbiblioteket.

Det släpps en kokbok om dagen i Sverige sägs det. På tv avlöser matlagningsprogrammen varandra och för den trendkänslige finns det alltid något nytt att hänga på.

– Jag skulle nog vilja påstå att det pratas mer om mat nu. Matlagningen har blivit mer komplex, mer internationell och många söker upplevelser genom maten, säger Sven Isaksson, arkeolog och måltidsforskare vid Stockholms Universitet.

Han studerar kokböcker som sträcker sig så långt bak som till 1200-talet.

– Det finns tidlösa ingredienser som salt och peppar. Sen finns det recept på höna och ingredienser som saffran, vinäger, äggulor och kanel. Mejeriprodukter har man använt länge men att använda färsk mjölk i maten är något relativt modernt.

Han berättar att recepten kommer från aristokratiska miljöer och det inte är husmödrarnas recept som överlevt tidens tand. Under historiens gång har turbulenta tider alltid gett upphov till nya recept.

– 1600- och 1700-talens krig gav upphov till nya recept. Människor rörde på sig och mötte varandra över kulturgränserna och utbytte idéer.

Enligt Sven Isaksson finns det en rad klassiska kokböcker genom tiderna. En senare är ”Vår kokbok” som han menar ger en tydlig avspegling av 1900-talets svenska matkultur. Sen finns det äldre. Mycket äldre.

– Richard den II:e (1347-1400) av Englands chefskockar lagade för sin tid en avancerad matlagning. I deras The Forme of Cury finns ett pajrecept med brieost och saffran som fyllning. Det är en kaloribomb av guds nåde.

Han nämner också tegelstenen ”Kokkonsten som vetenskap och konst” utgiven 1879 av C.E Hagdal som en milstolpe i den kulinariska svenska historien.

– I den finns ett nytt modernt sätt att se på mat och hälsa. Han var läkare som hade idén att svenskar skulle äta bättre mat.

Blir du nyfiken? Då ska du bege dig till Stadsbiblioteket på tisdag. Då pratar, förutom Sven Isaksson, även Richard Tellström, etnolog och måltidsforskare, känd från bland annat Historieätarna. Kommer gör också forskaren Theresa Digerfeldt som ska prata om kopplingen mellan mat och kreativitet.