Megashow avslutar läsåret

Dodgeball, hinderbana och mer elektronisk musik.

Det är några av nyheterna när Sollentunas egen skolavslutningsfestival firar tio år på fredag.

På frågan ”Vilka är de tre bästa minuterna i livet?” ska hårdrocks-legenden Alice Cooper ha nämnt två tillfällen under året: julaftons morgon, precis innan man öppnar presenterna, och de sista tre minuterna på den sista skoldagen på läsåret.

Det sistnämnda ögonblicket fångade artisten i en sång som slutade med Coopers första listsuccé – en sjundeplats på Billboardlistan med singeln ”School’s out” i juni 1972.

På fredag kommer inga skolor att sprängas i luften, men det kommer helt klart att slå gnistor när den tionde upplagan av School’s Out går av stapeln i Edsbergsparken.

– Jag är fruktansvärt taggad. Det här är min höjdpunkt på året, säger projektledaren Patrik Berg.

Sollentunas egen skolavslutningsfestival kommer att anta

en något annorlunda skepnad i år, det tredje i Satellitens regi.

– Vi har byggt om festivalområdet ganska mycket och anpassat det för elektronisk musik.

Andra nyheter för i år är en ”open stage” där man kan anmäla sig på plats, samt olika aktiviteter i form av allt från dodgeball till hinderbana.

School’s Out är ett arrangemang av stora mått. Uppemot 30 personer på Arena Satelliten har varit inblandade i planeringsarbetet som har pågått sedan i september förra året. Publiken mäts varje år i tusental.

– Om det spöregnar räknar vi med runt 3 500 besökare, och om det är fint upp emot 6 000–7 000. Men vi är beredda på att det kan komma så många som 9 000 ungdomar.

Hur kan man då förmå så många grund- och gymansieskolungdomar att avstå från alkohol på skolavslutningen och i stället gå på den helt drogfria School’s Out-festivalen?

– Genom att vara professionella, svarar Patrik Berg blixtsnabbt.

– Vi har jobbat hårt med att det ska vara en riktig festival. Ungdomar är kräsna i dag och ställer krav på allt från artisterna till den grafiska designen.

Fakta

Detta händer på School’s Out

Vad: Drogfri skolavslutningsfestival.

För vilka: skolungdomar från mellan- och högstadiet samt gymnasiet.

Var: Edsbergsparken.

När: Kl 15–01 den 14 juni.

Artister: Eric Amarillo, Dani M, Dunderpatrullen, RMK & Toppen, Indevotion, Jaewon, Gmx, All There Is, Noah Knows, Sophia Carrhage med flera.