Mer än bara en kaxig tjej

Evin Ahmad klarade alla svåra intagningsprov och knep en av de tio åtråvärda platserna på Stockholms dramatiska högskolas skådespelarinriktining – i konkurrens bland 1 405 sökande.
Evin Ahmad klarade alla svåra intagningsprov och knep en av de tio åtråvärda platserna på Stockholms dramatiska högskolas skådespelarinriktining – i konkurrens bland 1 405 sökande.
Evin Ahmad. Lägg det namnet på minnet.

Hon är en av Sveriges blivande skådespelare.

Bland över tusen sökande fick hon en av de åtråvärda platserna på Scenskolan.

På sätt och vis kan man säga att Evin Ahmad redan har slagit igenom. Som 17-åring blev hon guzzi­lagon Yasmine med hela folket efter sin roll i filmen ”Ett öga rött”. Lokaltidningen Mitt i skrev om henne då och om hennes stora drömmar om actionroller i Hollywood.

– Det händer ganska mycket med en människa mellan 17 och 22. Man går igenom både dåliga och positiva saker. Jag hade knappt varit utanför Akalla när jag var i den åldern och hade ingen aning om vad Kungliga Dramatiska teatern eller Teaterhögskolan var. Att bli skådespelare på riktigt fanns inte på kartan, det fanns ingen som sa att man kunde bli det, säger Evin Ahmad.

Nu har hon fått en av de tio åtråvärda platserna på Scenskolan, eller Stockholms dramatiska högskola, som utbildningen nyligen bytte namn till. I år sökte 1 405 personer skådespelarinriktningen.

– När jag hade kommit in blev jag livrädd att de skulle upptäcka att jag var en bluff. Då sa Simon Norrthon, som är prefekt på skolan, till mig: ”Evin, du kom in för att du är den du är. Din krydda behövs.” Då bestämde jag mig för att använda skådespeleriet till att berätta om var jag kommer ifrån, hur det var att växa upp här när många vuxna inte tror att man kan bli det man vill i den här världen.

Bland de tio som kom i Stockholm är Evin inte ensam om att ha invandrarbakgrund.

– Det känns bra att de har valt att ta in olika människor. Jag hoppas att det leder till att jag slipper spela kaxig invandrarbrud utan kan få en roll som en helt vanlig tjej. Ansvaret ligger i oss själva också. Vi som har den här bakgrunden måste börja ställa krav: ”varför kan min karaktärs pappa inte vara svensk, jag kan ju vara adopterad”, säger hon.

Evin har fått stöd hemifrån, men de har inte velat ge henne falska förhoppningar om att lyckas som skådespelare. Hennes pappa, Adel Ahmed, är skådespelare i grunden och är i Akalla känd som vaktmästare på Akallaskolan. Han håller också dramakurser för eleverna.

– Han vet hur tufft det kan vara, särskilt när man har invandrarbakgrund och har själv fått uppleva besvikelser. Han blev så klart jättestolt över mig när jag kom in. Han och hans kompisar har ett litet kurdiskt gubbgäng som håller på med film. De är eld och lågor nu när jag har kommit in och har massor med planer, säger hon och skrattar.

Tillsammans med barndomsvännen Shilana Sulhav var Evin nyligen på Dramaten och såg en teater­föreställning. I pausen blev det så uppenbart att de var de enda i publiken som inte såg typiskt svenska ut.

– På scenen var alla också helt svenska. Där måste det också bli en ändring. I dag passar inte de där tillställningarna oss maskrosbarn, vi har inte råd att hålla på med sådan där finkultur. Bara en bulle i pausen kostade typ 40 kronor. Jag har kunnat gå på Dramaten tack vare min pappa, som ibland har fått biljetter tack vare att han är dramalärare, säger Evin.

Sedan tre år jobbar Evin i projektet ”Akta huvudet” som jobbar mot gatuvåld. Hon besöker skolor i hela landet för att prata förebyggande med ungdomar om gatuvåld. I framtiden vill hon gärna kombinera skådespeleriet med sitt engagemang för ungdomar.

– Shilana och jag håller på med ett manus som handlar om problemet med utanförskap. Jag vill peppa unga att våga tro på sig själva. Jag har jobbat mycket som fritidsledare och jag kan direkt peka ut runt sju skådespelare på varje fritidsgård i förorten, men de vet inte om det.

När jag kommit in blev jag livrädd att de skulle upptäcka att jag var en bluff.evin Ahmad

Fakta

Dansar streetdance på Parkteatern i sommar

Namn: Evin Ahmad.

Ålder: 22 år.

Bor: Uppvuxen i Akalla. Flyttade nyligen till sin första egna lägenhet i Sundbyberg.

Familj: Mamma, pappa, lillebror och lillasyster.

Aktuell: Börjar på Stockholms dramatiska högskola i höst.

Gör i sommar: ”Har fullt upp. Först är det ungdomsläger för ungdomar från Järva. Sedan ska jag till Almedalsveckan med ”Akta huvudet”-projektet och sedan blir det 08-festivalen. Jag ska även dansa (Evin sysslar också med streetdance) då Parkteatern kör Scandinavian superjam i augusti där grymma dansare från hela världen möts i Vitabergsparken.”

Inspirationskällor: ”Hittar inspiration från allt – från att bara åka tunnelbana till Leonardo DiCaprio.”