Min lokala hjälte

Mer folkkär än någonsin

Claes Malmberg har varit i Botkyrka många gånger. En gång för att hjälpa en buddhistisk lama att hitta lägenhet i Hallunda.

På söndag, mindre än ett dygn efter schlagerfinalen, spelar han teater på Tumbascenen.

Det är mycket Claes Malmberg nu. Frågan är om han någonsin varit så i ropet. Nyligen har han deltagit i två stora tv-succéer – ”Stjärnorna på slottet” och ”En Pilgrims död”.

Och på lördag kliver han upp på scenen i Friends Arena för att sjunga med Tommy Körberg, Johan Rabaeus och Mats Ronander i Ravaillacz.

– Vi ändrar inte på konceptet. Vi fortsätter reta upp branschen och få folkets kärlek. Vi är gamla och vi är män och det provocerar ju något fruktansvärt. Eller förresten, jag är 51, men de andra är jävligt gamla. Jag har upptäckt att det här är det mest kontroversiella jag gjort i min karriär.

Det låter ändå som att Claes Malmberg tar lugnt på saken när han utvecklar det.

– Vi svär i kyrkan och har självdistans i en mild ironisk grimasch till melodifestivalen. Det verkar ha gått ur tiden.

Menar du att man får mycket skit som äldre man?

– Ja, vi är ju ansvariga för i stort sett allt lidande på jorden känns det som. Får du ett jobb eller en roll så beror det på att du är man och över 50 år. Man är del av ett patriarkalt system och det är möjligt att det är så, men jag knallar inte runt hemma och känner mig som en patriark. Hur som helst tar jag gärna lite skit. Det är bättre att vi blir påhoppade än några stackars tjejer, säger han.

Dagen efter melodifestivalens final ställer han sig på Tumbascenen för att spela rollen som den kriminelle professorn G.H Dorr ­­i ”The Ladykillers” mot bland andra Ulla Skoog.

Sedan drygt tio år tillbaka är Claes Malmberg buddhist. Kokainet har han lagt av med. Men han dricker öl och äter kött. Och under läppen syns en prilla.

Hur får du det att gå ihop med buddhismen?

– För min del går det jättefint – jag har inte fått något hårt i huvudet. I förlängningen kanske det inte gör det, men Dalai Lama äter också kött så i så fall är vi lika goda kålsupare båda två. Man får ta varje problem vartefter det kommer och just nu är inte mitt största bekymmer att jag äter kött och dricker öl. Det finns rekommendationer i olika skolor av buddhism kring huruvida man ska vara vegetarian eller inte.

Botkyrka har Malmberg varit i flera gånger tidigare. Bland annat på Riksteatern i Hallunda när de repeterade inför Sverigeturnén med pjäsen. Men han har också varit här av andra anledningar.

– Vi var i Hallunda och skulle hitta lägenhet åt en god vän som är tibetansk buddhistisk lama (titel på religiös lärare som kan innehas av munkar och nunnor, reds anmärkning). Men han som skulle hyra ut var väldigt skum. Så nu finns det i stället en tibetansk buddhistisk lama i Rågsved. Men inne i själva Tumba har jag nog aldrig varit.

”The Ladykillers” är baserad på filmklassikern med samma namn från 1955. Filmen har senare kommit i nya tappningar, bland annat av hyllade bröderna Cohen. Framförandet i Tumba är det enda i Storstockholm.

– Det är fem killar som ska råna en värdetransport och innan hyr in sig hos en gammal tant där de låtsas vara ett musiksällskap som ska repetera. Men det blir förvecklingar. Man kan säga att ligan är en lite mer exklusiv form av Jönssonligan. Manuset är lite elegantare, men man kan lugnt säga att ligan är klumpig.

Nu återstår att se om det är en segerrusig Malmberg som uppträder i Tumba.

Vinner rätt låt om ni vinner?

– Ja, uppenbarligen eftersom folk ska rösta. Men jag tror inte det räcker ända fram. Däremot tror jag att den blir en otroligt stor hit. Den kommer att sjungas på varenda dagis hela Sverige. Barn älskar ju att få sjunga svordomar.

Någon dag efter intervjun lades Malmberg in på sjukhus drabbad av blodförgiftning. Strax innan tidningens tryckning pratade Lokaltidningen Mitt i med turneledaren för Ladykillers. Då var planen att söndagens föreställning blir av.

Vi är gamla och vi är män och det provocerar ju något fruktansvärt. Det är bättre att vi blir påhoppade än några stackars tjejer.Claes malmberg om ravaillacz

Fakta

Intresserad av partikelfysik, fotboll och strängteori

Namn: Claes Malmberg, folkbokförd som Clas-Peder Malmberg.

Ålder: 51 år.

Bor: Bjärred i Skåne.

Yrke: Skådespelare, komiker, sångare, föreläsare.

Familj: Frun Fatima. Har fem barn. Två av dem med Fatima.

Intressen: Fotboll och handboll förutom teater, film och musik.

Bästa schlagerlåt: ”Judy min vän” (Tommy Körberg) och ”Hej Clown” (Jan Malmsjö) från 1969.

Det visste vi inte om Claes: Läser mycket om partikelfysik, kvantfysik och strängteori.

Aktuell: I melodifestivalens final med gruppen Ravaillacz. Spelar i ”The Ladykillers” på Tumbascenen på söndag klockan 18.