Molly vill stå på egna ben

”Jag älskar mina föräldrar och tycker att de är fantastiska. Men nu vill jag lära mig på egen hand”, säger ­Molly Nutley.
”Jag älskar mina föräldrar och tycker att de är fantastiska. Men nu vill jag lära mig på egen hand”, säger ­Molly Nutley.
Molly Nutley blev inpuffad i yrket av sina föräldrar. Men nu tänker hon kämpa tills hon ­blöder för att lyckas på egna meriter.

När hon gör scendebut på fredag är det i en roll hon sökte utan att de hade en aning om det.

Ja, mamma heter Helena Bergström och pappa Colin Nutley. Och visst fick hon en chans som är få andra förunnad när hon blev övertalad att provfilma för mammas ”Så olika”, något hon först inte alls var så sugen på.

– Och då bara fastnade jag. Så skulle vi göra Änglagård och det blev dumt att inte ens försöka när de behövde någon som kunde spela en dotter till mammas roll. Men efter det har jag inte jobbat ihop med dem och kommer inte att göra det på länge heller.

Vi sitter på ett fik i närheten av Stadsteatern, där hon just nu repeterar inför premiären av ”Alla dagar, alla nätter”. Det blir Molly Nutleys första teaterroll, och den ordnade hon själv.

Tre gånger fick hon provspela med Meta Velander innan den var hennes. Först då berättade hon hemma.

– Mamma blev jätteglad och imponerad. Jag älskar mina föräldrar och tycker att de är fantastiska. Men nu vill jag lära mig på egen hand.

Samtidigt är det en trygghet att de finns. Hon har just flyttat hemifrån, men när hon behöver händer det fortfarande att hon sover över där.

– Jag kan gå hem till dem när jag känner mig sämst och undrar om jag förtjänar att få vara med om det här. Då kan de förklara att alla har sådana dagar.

Annars mår hon väldigt bra nu, även om hon inte alltid gjort det.

– För mig är det här den bästa perioden hittills. Jag hade det jobbigt under gymnasiet, jag mådde verkligen skitdåligt och trivdes inte i skolan. Jag gjorde Let’s Dance för att komma ifrån det. Det var jättekul, men inte heller det bästa att slänga sig in i när man inte riktigt vet vem man är. Det blev en massa glitter, glamour och fest. Och så blev jag tillsammans med min danspartner.

Hon suckar lite.

– Det där blev så pushat utifrån, alla ville att det skulle vara bra. Men så var det inte det. Det blev faktiskt väldigt fel.

Efter att ha synts mycket i skvallerspalterna tog hon ett steg till­baka. Stängde ner sin blogg och började gå i terapi.

– Det var viktigt att fixa skolan, att ta studenten och inte ge upp. Men när skolan och mitt ex försvann så hände något.

Vad då?

– Jag insåg att det här är vad jag vill jobba med. Att det inte finns något annat. Efter det började jag ta steg som att höra av mig till ­teatern. Det hade jag nog inte gjort om jag inte tagit mig igenom allt innan. Jag började ta ansvar och flyttade hemifrån. Det är en jättestor grej och jag mår bara väldigt bra just nu. Och så har jag väldigt fina vänner och en fin familj. Jag är omringad av bra människor.

Fakta

Har nyligen flyttat hemifrån

Namn: Molly Nutley.

Ålder: Fyller 20 i nästa vecka. Då blir det födelsedags- och inflyttningsfest.

Bor: Har just flyttat från föräldrahemmet på Kungsholmen till egen lägenhet i Abrahamsberg.

Familj: Mamma Helena Bergström, pappa Colin Nutley, lillebror Tim och storebror Daniel.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: I ”Alla dagar, alla nätter” som har premiär på Stadsteatern på fredag. Gör en huvudroll i psykedeliska thrillern ”Alena” en film som kommer senare i år. Spelar in ny säsong av SVT-serien ”Tjockare än vatten”.