Monica färglägger Farsta

Farsta gård.
Farsta gård.
Farsta tunnelbana.
Farsta tunnelbana.
Fontänen i Farsta centrum.
Fontänen i Farsta centrum.
Monica Svahn-Strandh målar Farsta på folkets vis.
– Det är Farstamänniskor som gillar mina bilder. Folk som bott här i 30-40 år.

För några veckor sedan började konstnären Monica Svahn-Strandh lägga ut sina illustrationer av Farsta i Facebookgruppen med samma namn, och snabbt fick hon stor respons.

–  I Farsta finns en massa promenadstigar som inte fanns där innan, och det är för att folket skapat Farsta. Det är också folket som reagerat på mina bilder, säger Monica Svahn-Strandh.

Monica flyttade till Farsta för ett år sedan. Tidigare bodde hon i skärgården på Ornö och Dalarö och har haft utställningar i området.

– Det är svårt att beskriva Farsta i ord, det går bättre i bild. Det är en trevlig miljö och Farsta centrum är det enda centret som inte är inbyggt.

”Måste vara på plats”

Det började med deltagandet i Urban Sketchers, en grupp som finns i flera stora städer där man träffas på olika platser och skissar omgivningen.

– Vi brukar gå och fika efteråt och diskutera varandras bilder. Det har inspirerat mig till det här.

Men själva måleriet gör hon inte på plats. Med erfarenhet i krokimåleri har hon lärt sig att studera detaljer. Väl på plats plåtar hon omgivningen från olika vinklar och målar det gör hon hemma.

– Men jag måste vara på plats för att få in alla lukter och färger. Det blir inte bra om jag bara målar utifrån ett fotografi om jag inte varit där.

Fontänen i Farsta centrum. Illustration: Monica Svahn-Strand.

”Som att äta och sova”

Som nioåring började Monica teckna. Där och då fungerade det som en flykt från verkligheten, men idag är det snarare ett basbehov.

– Att måla är som att äta och sova för mig, det är ett måste. Jag skulle bli tokig om jag inte fick göra det.

Monica titulerar sig som konstnär men understryker att det är väldigt svårt att livnära sig på yrket. Som komplement har hon arbetet inom reklambranschen, men även som tecknare åt bland annat Svenska Dagbladet.

Kommer du bo kvar i Farsta?

– Jag är en ambulerande typ men jag gillar verkligen Farsta.