Mörka minnen från Enskede

Martin Bergström Cerd är aktuell med mörka prosadikten, ”Enskede autarki”. Vi möter autistiska Martin som vantrivs i villaidyllen och kallar Enskedeskolan för ett ”miserabelt monster”.
– Det var en jäkla läskig skola, säger han.

Det är en mörkare sida av medelklassidyllen Enskede som Västerhaningebon Martin Bergström Cerd beskriver i ”Enskede autarki” (Styx förlag). Med tydliga drag av autism, ses karaktären (Martin själv) som en främling i kvarteren. Han växte själv upp i Enskede på 70- och 80-talet.
– Jag växte upp i skarven medelklass, övre medelklass. Det är en miljö som för en del är väldigt ohälsosam och olycklig. Alla samhällsklasser har något bra och något illavarslande. För mig var det tufft, och när mina föräldrar skilde sig gick det illa med mig och autismen. Styvföräldrar är som nålar, säger han.
Under ett amfetaminrus klyver huvudkaraktären sig själv. En vapenbroder, Arvid Cerd, föds och vi möter snart fler karaktärer, och platser.
När Martin Bergström Cerd var mellan 18 och 20 missbrukade han stora mängder alkohol, och även narkotika.
– Jag ger ju någon slags förklaring till varför en del väljer missbruk i stället för att slå sig ner i sin hemort eller studera. Men jag påstår inte att det är en bra väg. Och jag vill absolut inte glorifiera.
I dag är Martin Bergström Cerd 43 år, har barn och jobbar som boendestödjare i Västerhaninge där han också bor.
– Med boken vill jag säga att man måste våga genomgå en ordentlig resa för att hitta sin plats. Och att vi i Sverige måste börja ta autism och psykos på allvar.
I boken kallar han Enskedeskolan ett miserabelt monster.
– Det var en jäkla läskig skola. Våldsam, cynisk och elak. Jag vet att barn har retat varandra i alla tider, men det fanns så lite värme och emapti här. Konstnären Anna Odell gick i min parallellklass. Det blev tamejfan en hel film om hennes upplevelser på just den här skolan. Jag vill inte låta ”snyft, snyft” liksom, men jag måste säga att det var väldigt svårt att vara annorlunda där.
– I dag kan det vara bättre. På min tid var de vuxna frånvarande på den stora skolgården och man fick ta emot 15 käftsmällar innan någon bortkommen rastvakt möjligen grep in. Verbala kränkningar ansågs förr vara mildare än fysiska. Du kan gissa hur det lät i korridorerna. Boken är mycket till unga som i dag lever i en sådan miljö. Om utsatta tar till sig detta, eller förövare vaknar till kan jag tänka mig att skriva om Enskede i 15 böcker till.