Mozart och Beethoven för små öron

De låter små barn höra klassiskt. Camilla Olsson, Thomas Ringqvist, Susanne Francett och Adina Sabin.
De låter små barn höra klassiskt. Camilla Olsson, Thomas Ringqvist, Susanne Francett och Adina Sabin.
Egentillverkat instrument.
Egentillverkat instrument.
Musik för barn behöver inte bara vara smurfhits, Samir och Viktor eller Idas sommarvisa. Den här veckan får barn som går i förskoleklass och ettan i Salem höra stråkkonsert med musik av både Mozart och Beethoven.

På lördag har även vuxna chansen när det är familjekonsert på Murgrönan.

Det är gruppen Musikraketen som ger konserterna i Salem med start i tisdags på Säbyskolan. Under torsdagen och fredagen tar gruppen sina stråkinstrument till Skogsängsskolan och Rönningeskolan innan de avslutar med en gratis familjekonsert på Murgrönan i Salems centrum på lördag. Efter den cirka 30 minuter långa konserten på Murgrönan kommer barnen att ha chans att prova på att spela både fiol och cello med Kulturskolans lärare.

Musikraketen består av tre stråkmusiker. Med i gruppen som guide under konserterna är också kulturpedagogen och Salembon Camilla Olsson som tidigare belönats med Salems kulturpris, bland annat för de dramatiserade vandringarna vid det gamla tbc-sjukhuset i Söderby. Hon kommer bland annat att uppmärksamma den unga publiken på vad den kan lyssna efter i musiken, men också hur de kan röra sig till tonerna.

– Musiken som framförs är komponerad av Mozart, Beethoven, Bach, Haydn och Vivaldi, säger Camilla Olsson.

Arrangemanget för barnen kallas för en ”musikalisk trestegsraket”. Gruppen samarbetar med Kulturskolan i Salem.

– Pedagoger och föräldrar har innan fått information om oss och upplägget. Pedagoger har fått tips på förberedelser, till exempel att tillverka instrument med barnen som de använder under skolkonserten, säger Camilla Olsson.

Första steget i raketen är skolkonserten. Sedan utforskar barnen musiken hemifrån via Musikraketens hemsida och slutligen går de på familjekonserten, där de också får bekanta sig med stråkinstrumenten.

– Tredje steget är familjekonserten där barnen som hört konserten kan ta med föräldrar, släkt och vänner och lyssna på musiken igen. Familjekonserten är öppen för alla från 0 år upp till över 100 år och du kan gå på den fast du inte varit med på skolkonserten, säger Camilla Olsson.

Efter Salem är det barn på skolor i Bredäng, Skärholmen och Nacka som väntar för Musikraketen.

Fakta

Familjekonserten

Tid: Lördag klockan 14.

Plats: Murgrönan, Salems centrum.

Biljetter: Gratisbiljetter finns att hämta på Salems bibliotek. Om det finns platser kvar på Murgrönan går det även bra att komma utan biljett samma dag.