Multiföreställning vill lyfta fram kulturbygd

Karby gård.
Karby gård.
Sju konstnärer, fem musiker och tre liveartister intar fyra scener i norra Stockholm nu i maj.

Deras syfte är att lyfta fram kulturbygden. På fredag besöker de Karby gård.

– Det är dags att belysa de norra kranskommunerna. Folk bor här men åker in till Stockholm. Vi kan inte varandras kommuner.

Det säger Annika Heed som är en av de deltagande bildkonstnärerna i den föreställning som kommer att spelas i Täby, Sollentuna, Upplands Väsby och Järfälla den här månaden.

Sju konstnärer har gjort tolkningar på temat Vägen mellan människorna. Deras utställning visas vid varje tillfälle före föreställningen.

Själva utställningen består av installationer, objekt, foto, skulptur och bild. I Järfälla kommer utställningen att finnas kvar in på hösten.

– Det här är ju ett gammalt kulturområde, här fanns kulturens vagga, säger Annika Heed.

Konstutställningen kommer att finnas utomhus.

– Sedan kommer musiker och dansare att leda in publiken till multiföreställningen Stigens väg till Vintergatan med ljus- och ljudupplevelser, musik, poesi och dans. Och live-teckningar.

Det senare är det Annika Heed själv som står för.

– Jag tecknar det som sker, direkt på plats. Det är som om jag blir ett instrument.

Projektet har fått statliga medel från det som numera heter Kulturbryggan, tidigare Framtidens kultur. De sju konstnärerena har tidigare arbetat tillsammans med eldföreställningar, bestående av eldskulptur, musik, poesi och dans.

Fakta

Fyra lokala scener

Täby: Karby gård, 10 maj. Utställning kl 18. Multiföreställning kl 19-20. Berättare kl 19.30.

Sollentuna: Hersby Hembygdsgård, 12 maj. Utställning kl 16. Multiföreställning kl 17-18 Berättare kl 18.30.

Upplands Väsby: The Nuthouse, Torsåker, 13 maj. Utställning kl 16. Multiföreställning kl 17-18 Berättare kl 18.30. Utställningen pågår till 27 maj.

Järfälla: Görvälns Slottspark, 16 maj. Utställning kl 18. Multiföreställning kl 19-20. Historiska vandringar sker under utställningsperioden. Utställningen pågår till 23 september.

Fri entré överallt.

Mer info: www.nordstopp.se