Musikalstjärna från Bagis redo för premiär

James Lund med Linus Wahlgren och Per Andersson på Chinateatern
James Lund med Linus Wahlgren och Per Andersson på Chinateatern
Om två veckor har musikalen Book of Mormon på Chinateatern. Tenoren James Lund från Bagarmossen repeterar sex dagar i veckan.
– Det är helt hysteriskt, det är en väldigt intensiv uppsättning och mycket att lära sig.

Hysteriskt och bland det roligaste han gjort, så beskriver James Lund musikaluppsättningen Book of Mormon som har premiär på Chinateatern om drygt två veckor.

– Det är ett otroligt högt tempo hela tiden, dans och sång i stort sett oavbrutet. Det är riktigt svårt och svettigt.

Bagisbon James Lund har jobbat som musikalartist i elva år. Egentligen skulle han bli civilingenjör men en skiva med Peter Jöback fick honom att undra om det inte skulle vara kul att prova musikalsång.

– Jag  hittade en folkhögskola i Skåne som hade en musikallinje.

Efter folkhögskoleåret var han fast. Han sa adjö för gott till planerna på att bli civilingenjör  och fortsatte att utbilda sig till musikalartist i fyra år till. I dag har han flera stora uppsättningar i bagaget, bland annat på Stockholms stadsteater och Värmlandsoperan. Musikalen Book of Mormon har gjort stor succé på Broadway och West End.

Vad kommer den svenska publiken tycka tror du?

– De som känner storyn tror jag får jätteroligt och den som inte visste innan att den är full av svordomar, blasfemier, ironi och svordomar kommer antingen att älska den eller också lämna salongen ganska så snart, säger James Lund och skrattar.

Det drar i hop sig, hur reagerar du när det är premiärdags?

– Jag är allltid jättenervös, jag kan inte äta på premiärdagen. Men sedan är det härligt att spela med publik och att få reaktioner på skådespeleri, sång och dans.

Sin drömroll har James Lund redan haft, huvudrollen i musikalen Parade som spelades på Värmlandsoperan 2015.  Just nu drömmer han istället om att ha mer tid med sin familj och sina barn.

– När repetitionerna är över och vi har haft premiär ska jag bygga med lego och läsa sagor.